Hemelverschijnselen

  • 3 september: Jupiter linksonder maan

    3 september: Jupiter linksonder maan

    Tegen middernacht zie je aan de oostelijke hemel een wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op grote afstand linksonder de maan.
  • 4 september: Jupiter rechtsonder maan

    4 september: Jupiter rechtsonder maan

    De planeet Jupiter staat vannacht op kleine afstand rechtsonder de afnemende maan. Rond middernacht staat het duo te pronken aan de oostelijke hemel.
  • 5 september: Jupiter rechtsonder maan

    5 september: Jupiter rechtsonder maan

    Als het begint te schemeren, rond 05.30 uur, zie je de maan zeer hoog aan de zuidelijke hemel staan. Op enige afstand rechtsonder de maan is de heldere planeet Jupiter zichtbaar. ’s Avonds rond middernacht kun je met een verrekijker het Zevengesternte zien, net boven de maan, vrij laag in het oostnoordoosten.
  • 6 september: Aldebaran (Stier) linksonder maan

    6 september: Aldebaran (Stier) linksonder maan

    Op flinke afstand schuin linksonder de maan staat de ster Aldebaran in de Stier. Bekijk de wijde samenstand ’s morgens vroeg, tussen 05.00 en 05.30 uur, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel. Jupiter bevindt zich op nog veel grotere afstand rechts van de maan.
  • 7 september: Laatste Kwartier (halve maan)

    7 september: Laatste Kwartier (halve maan)

    Laatste Kwartier (00.21 uur). ’s Morgens vroeg, voordat de ochtendschemering aanbreekt, zie je de half verlichte maan heel hoog aan de zuidoostelijke hemel.
  • 9 september: Castor en Pollux onder afnemende maan

    9 september: Castor en Pollux onder afnemende maan

    Op geruime afstand linksonder de maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 05.30 uur, hoog boven de oostelijke horizon. Veel lager aan de hemel schittert de planeet Venus, de ‘morgenster’.
  • 10 september: Maan onder Pollux

    10 september: Maan onder Pollux

    De afnemende maan staat vanmorgen vroeg op kleine afstand onder de ster Pollux, in het sterrenbeeld Tweelingen. Iets boven Pollux is ook Castor te zien. Kijk rond 05.30 uur, hoog in het oosten.
  • 11 september: Maansikkel linksboven Venus

    11 september: Maansikkel linksboven Venus

    De planeet Venus is aan het eind van de nacht de helderste ‘ster’ aan de hemel. Op grote afstand schuin linksboven Venus staat de maansikkel. Je kunt de wijde samenstand bewonderen rond 05.30 uur, hoog boven de oostelijke horizon.
  • 12 september: Venus rechts van maansikkel

    12 september: Venus rechts van maansikkel

    Vanmorgen vroeg staat de opvallende ‘morgenster’ Venus op grote afstand rechts van de maansikkel – een mooie, wijde samenstand die vanaf 05.00 uur al goed zichtbaar is aan de oostelijke hemel.
  • 14 september: Venus bij Kreeft

    14 september: Venus bij Kreeft

    Gebruik een verrekijker om ’s morgens vroeg (vanaf 05.00 uur aan de oostelijke hemel) Venus te bekijken. Op zeer kleine afstand linksboven Venus zie je dan de ster Acubens, in het sterrenbeeld Kreeft.