Nieuws
-
-
Paul Groot benoemd tot Nederlands lid van de ESO-Council
-
Vidi voor Leidse planeetonderzoekers Haffert en McClure
-
Astronomen vinden oude eenzame quasars met onduidelijke oorsprong
-
Nijmeegse studenten waarschuwen ruimtemissie voor lawaaiige witte dwergen
Agenda
-
The dynamic Milky Way in the Gaia era (promotie Orlin Koop, RUG)
Op dinsdag 17 december vanaf 12.45 uur draaien de sterren om Orlin Koop. Hij hoopt dan te promoveren op onderzoek naar de dynamiek van de Melkweg. Zijn promotoren zijn Amina Helmi en Filippo Fraternali. Plaats van handeling is het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
Tracking CHNOS during the early stages of planet formation with a model-laboratory approach (promotie Mark Oosterloo, RUG)
Op dinsdag 7 januari om 11.00 uur staat Mark Oosterloo klaar in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor zijn promotieplechtigheid. Oosterloo stelde modellen op en deed laboratoriumonderzoek om meer te weten te komen over koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof en zwavel tijdens de vroege fase van de planeetvorming. Zijn promotoren zijn Inga Kamp (RUG) en Wim van Westrenen (Vrije Universiteit).
-
23 november: Regulus (Leeuw) rechts van halve maan
Laatste Kwartier (02.27 uur). Om 06.30 uur, vlak voordat het begint te schemeren, staat de maan op grote hoogte boven de zuidelijke horizon. De ster die je direct rechts van de maan ziet, is Regulus, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw. -
27 november: Spica (Maagd) dichtbij maansikkel
Nauwe samenstand van de afnemende maansikkel en de ster Spica, de helderste ster in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk het tweetal aan het eind van de nacht, rond 06.30 uur, laag boven de zuidoostelijke horizon. Vermoedelijk zal ook het zogeheten asgrauwe schijnsel (ook wel het aardlicht genoemd) te zien zijn: het ‘donkere’ deel van de maan wordt dan beschenen door de aarde, waardoor het toch nog een beetje zichtbaar is. -
30 november: Orion goed zichtbaar
Eind november kun je rond 23.00 uur hoog in het zuidoosten het prachtige wintersterrenbeeld Orion zien staan, met de drie opvallende gordelsterren, precies op een rijtje.