Hemelverschijnselen

  • 2 november: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

    2 november: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

    Links van de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen, precies boven elkaar. Kijk rond 22.30 uur in het oostnoordoosten.
  • 3 november: Jupiter goed te zien

    3 november: Jupiter goed te zien

    Vanavond zie je de maan exact onder Castor en Pollux staan, in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 22.30 uur in het oostnoordoosten. Verder staat de reuzenplaneet Jupiter vandaag in oppositie. Dat betekent dat hij tegenover de zon aan de hemel staat, zodat hij de gehele nacht te zien is, als een zeer heldere ‘ster’ in het sterrenbeeld Ram.
  • 5 november: Halve maan in Kreeft

    5 november: Halve maan in Kreeft

    Laatste Kwartier (09.36 uur). ’s Morgens vroeg om 06.30 uur zie je de half verlichte maan zeer hoog boven de zuidelijke horizon, in het onopvallende sterrenbeeld Kreeft.
  • 6 november: Meteorenzwerm Tauriden (redelijk gunstig)

    6 november: Meteorenzwerm Tauriden (redelijk gunstig)

    Maximum van de meteorenzwerm de Tauriden. De ‘vallende sterren’ zijn stofjes van komeet Encke die in de aardse dampkring verdampen. De meteoren lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Stier (Taurus). Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

  • 7 november: Regulus (Leeuw) rechts van maan

    7 november: Regulus (Leeuw) rechts van maan

    ’s Morgens rond 06.00 uur zie je hoog in het zuidoosten een vrij wijde samenstand van de afnemende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand rechts van de maan.
  • 8 november: Venus en maan in ochtendhemel

    8 november: Venus en maan in ochtendhemel

    De maan en de heldere planeet Venus vormen vanmorgen een wijd paar aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Bekijk het tafereel rond 06.00 uur.
  • 9 november: Venus dicht bij maan

    9 november: Venus dicht bij maan

    ’s Morgens vroeg vindt een zeer nauwe samenstand plaats van de maan en de planeet Venus. Om 04.00 uur zijn de twee hemellichamen al laag in het oosten te zien; bij het aanbreken van de schemering (rond 06.00 uur) staan ze vrij hoog in het zuidoosten, en is de schijnbare afstand merkbaar afgenomen. In de loop van de ochtend schuift de maan zelfs voor de planeet langs, maar die Venusbedekking is alleen met een telescoop zichtbaar.
  • 10 november: Venus ver van maan

    10 november: Venus ver van maan

    Wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, aan de ochtendhemel. Bekijk het duo vanaf 06.00 uur, in het zuidoosten.
  • 11 november: Spica (Maagd) rechtsonder maan

    11 november: Spica (Maagd) rechtsonder maan

    Tijdens de ochtendschemering vindt een zeer nauwe samenstand plaats van de smalle maansikkel en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, direct rechtsonder de maan. Probeer of je de ster rond 06.30 uur met het blote oog kunt zien, laag in het oostzuidoosten. Lukt het niet, pak er dan een verrekijker bij.
  • 13 november: Nieuwe Maan

    13 november: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (10.27 uur).