Musea

Diverse Nederlandse musea en grote planetaria besteden aandacht aan sterrenkunde. Voorbeelden zijn Artis Planetarium (Amsterdam), Eise Eisenga Planetarium (Franeker), Museon (Den Haag), Nationaal Ruimtevaart Museum (Lelystad), NEMO Science Museum (Amsterdam), Omniversum (Den Haag), Rijksmuseum Boerhaave (Leiden), Sonnenborgh (Utrecht) en Space Expo (Noordwijk).

Artis Planetarium (Amsterdam)
Dagelijks zijn er voorstellingen in de grote koepel van het Artis Planetarium. Verken het zonnestelsel en de sterren daar voorbij. Ervaar hoe het is om een astronaut te zijn. Of laat je in een live voorstelling meenemen op een ruimtereis. 

Eise Eisenga Planetarium (Franeker)
Aan het plafond van de woonkamer van een grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. In het Eise Eisinga Planetarium werkt het model van de zon met de zes planeten die eromheen draaien nog steeds. Bij uw bezoek krijgt u uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. De rest van het museum, waaronder het raderwerk, kunt u op eigen gelegenheid ontdekken. 

Museon (Den Haag)
Het Museon in Den Haag is een museum voor cultuur en wetenschap. Bezoekers worden geïnspireerd om de wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen. In de centrale tentoonstelling One Planet leer je wat je zelf kan doen om onze aarde leefbaar te houden. De tijdelijke tentoonstellingen zijn altijd interactief en geschikt voor het hele gezin. De thema’s zijn divers en gaan bijvoorbeeld over ruimtevaart, vulkanen, klimaatverandering of de evolutie.

Nationaal Ruimtevaart Museum (Lelystad)
Het Nationaal Ruimtevaart Museum is onderdeel van het luchtvaartthemapark Aviodrome op Lelystad Airport. Bezoekers kunnen zich vergapen aan replica's van de eerste Nederlandse satelliet ANS, opvolger IRAS, een Gemini capsule en het Internationaal Space Station. Op de eerste zaterdag van de maand is er meestal een publiekslezing over ruimtevaart of sterrenkunde.

NEMO Science Museum (Amsterdam)
In NEMO Science Museum ontdekt jong en oud hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Op vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops leren NEMO-bezoekers over de basisbeginselen van wetenschap en technologie, over fenomenen zoals elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht. Ze leren door te doen, mee te maken, mee te kijken, mee te voelen en te luisteren.

Omniversum (Den Haag)
Omniversum is een grootbeeldfilmtheater. Het scherm waarop de film geprojecteerd wordt, heeft de vorm van een halve bol en loopt half rondom het publiek. Dit koepelscherm is zo groot als een half voetbalveld. Overal om je heen zie je beeld. Dat zorgt ervoor dat je bijna onderdeel wordt van de film. De programmering biedt documentaire-achtige films waarin mens, natuur, cultuur, avontuur en wetenschap centraal staan. De meeste films duren vijftig minuten, worden Nederlands gesproken en zijn geschikt voor alle leeftijden.

Rijksmuseum Boerhaave (Leiden)
Met een collectie van vijf eeuwen onderzoek en innovatie biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap. Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven van vandaag? Ontdek meer over hun uitvindingen en denk mee over grote vragen van nu. 

Sonnenborgh (Utrecht)
In de negentiende-eeuwse Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh ontrafelden onderzoekers vroeger de samenstelling van de zon. Hier startte het KNMI en stelden wetenschappers de eerste weerberichten van Nederland op. Nu is Sonnenborgh een museum over weer- en sterrenkunde en een publiekssterrenwacht waar je als bezoeker op onderzoek gaat. Sonnenborgh is het hele jaar open. Van oktober tot eind maart zijn er sterrenkijkavonden op de vrijdag- en zaterdagavond. Het hele jaar op zondagmiddag kun je naar de zon kijken als het helder is. 

Space Expo (Noordwijk)
Het ruimtevaartmuseum Space Expo bevindt zich vlak achter de zee en de duinen in Noordwijk. Je vindt hier onder andere informatie over de historische hoogtepunten van de ruimtevaart, een sectie over de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers, een satellietenplein, aandacht voor de Ariane-raket, een nagebouwd ISS, een Sojoez-simulator en een levensgrote maquette van de maanlanding. Geregeld zijn er rondleidingen door de ontwikkelings- en testruimtes van het European Space Research and Technology Centre, het technische 'hart' van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.