Hemelverschijnselen

  • 3 januari: Maan en Mars bij Stier

    3 januari: Maan en Mars bij Stier

    Vanaf het begin van de avond tot diep in de nacht is er een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars, in het sterrenbeeld Stier. Rond 22.00 uur bereikt het tweetal de hoogste stand aan de hemel, in het zuiden; Mars bevindt zich dan op kleine afstand rechtsboven de maan. Wellicht heb je een verrekijker nodig om de planeet te zien in het felle maanlicht. Op grotere afstand onder de maan staat de eveneens roodgekleurde ster Aldebaran.
  • (c) Maniago [CC BY-SA-3.0, via Wikimedia]

    4 januari: Aarde dichtst bij zon

    Om 17.17 uur bevindt de aarde zich in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld). Vannacht is ook het maximum van Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. Helaas is er vrijwel de gehele nacht veel storend maanlicht.

  • 9 januari: Regulus (Leeuw) onder maan

    9 januari: Regulus (Leeuw) onder maan

    Op geruime afstand onder de maan staat Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de samenstand vanaf 22.00 uur aan de oostelijke hemel.
  • 10 januari: Regulus (Leeuw) rechts van maan

    10 januari: Regulus (Leeuw) rechts van maan

    Vanavond zie je Regulus, de hoofdster van de Leeuw, op enige afstand rechts van de maan. Om 22.30 uur staan de twee hemellichamen in het oosten.
  • 12 januari: Mars in Winterzeshoek

    12 januari: Mars in Winterzeshoek

    De gigantische Winterzeshoek heeft er deze maand een heldere ‘ster’ bij: de planeet Mars, in het sterrenbeeld Stier. De hele maand januari is de Winterzeshoek in de loop van de avond goed zichtbaar – een handig hulpmiddel om de sterrenbeelden te leren kennen.
  • 15 januari: Spica (Maagd) rechts van maan

    15 januari: Spica (Maagd) rechts van maan

    Laatste Kwartier (03.10 uur). Vlak voordat het begint te schemeren, rond 06.45 uur, staat de maan precies in het zuiden. Op kleine afstand rechts van de maan zie je de blauwwitte hoofdster Spica van het sterrenbeeld Maagd.
  • 18 januari: Antares (Schorpioen) bij maan

    18 januari: Antares (Schorpioen) bij maan

    Aan het begin van de ochtendschemering is laag in het zuidoosten een fraaie samenstand te zien van de afnemende maansikkel en de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Kijk vanaf 07.00 uur.
  • 21 januari: Nieuwe Maan

    21 januari: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (21.53 uur).
  • 22 januari: Venus en Saturnus laag in zuidwesten

    22 januari: Venus en Saturnus laag in zuidwesten

    Tijdens de avondschemering, rond 18.00 uur, zie je laag in het zuidwesten een zeer nauwe samenstand van de planeten Venus (de helderste) en Saturnus, vlak boven Venus. Met een verrekijker is op iets grotere afstand onder Venus ook de ster Algiedi in het sterrenbeeld Steenbok zichtbaar.
  • 23 januari: Smalle maansikkel bij Venus en Saturnus

    23 januari: Smalle maansikkel bij Venus en Saturnus

    De planeten Venus en Saturnus krijgen vanavond gezelschap van de smalle maansikkel – een schitterende groepering, die helaas wel bekeken moet worden als het nog flink schemert, rond 18.00 uur, laag aan de zuidwestelijke hemel.