Hemelverschijnselen

  • 22 september: Begin herst: dag en nacht overal even lang

    22 september: Begin herst: dag en nacht overal even lang

    Begin van de astronomische herfst (14.43 uur). De zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar, en rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang. Tegen middernacht zie je aan de oostnoordoostelijke hemel een fraaie wijde groepering van de afnemende maan, de heldere planeet Jupiter (op grote afstand linksonder de maan) en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, vrijwel recht onder de maan.
  • 23 september: Jupiter rechtsonder maan

    23 september: Jupiter rechtsonder maan

    Samenstand van de maan en de planeet Jupiter, op enige afstand rechtsonder de maan. Kijk tegen middernacht, vrij laag in het oostnoordoosten.
  • 24 september: Jupiter rechts van halve maan

    24 september: Jupiter rechts van halve maan

    Laatste Kwartier (20.49 uur). Rond middernacht zie je de half verlichte maan laag in het noordoosten; op grote afstand rechts van de maan staat de heldere planeet Jupiter.
  • 25 september: Mars onder maan

    25 september: Mars onder maan

    Vlak voordat de ochtendschemering begint, rond 06.00 uur, zie je zeer hoog in het zuidoosten een mooie samenstand van de maan en de planeet Mars, op enige afstand onder de maan.
  • 26 september: Mars rechts van maan

    26 september: Mars rechts van maan

    Vanmorgen rond 06.00 uur zie je Mars op geruime afstand rechts van de maan, in het sterrenbeeld Tweelingen, hoog aan de zuidoostelijke hemel. Links van de maan staan de sterren Castor en Pollux zichtbaar.
  • 29 september: Regulus (Leeuw) onder maan

    29 september: Regulus (Leeuw) onder maan

    Vlak onder smalle afnemende maansikkel staat Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de samenstand rond 06.00 uur aan de oostelijke hemel.
  • 2 oktober: Ringvormige zonsverduistering Zuid-Amerika

    2 oktober: Ringvormige zonsverduistering Zuid-Amerika

    Nieuwe Maan (20.49 uur). Vandaag is vanuit de Stille Oceaan en vanaf het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika een ringvormige zonsverduistering zichtbaar.
  • 5 oktober: Venus boven maansikkel (verrekijker)

    5 oktober: Venus boven maansikkel (verrekijker)

    Als je een volledig vrij zicht op de zuidwestelijke horizon hebt, kun je proberen om rond het tijdstip van zonsondergang (19.00 uur) de smalle maansikkel te ontwaren, heel laag boven de horizon. Op kleine afstand pal boven de maan moet de planeet Venus zichtbaar zijn; gebruik eventueel een verrekijker om hem te vinden.
  • 7 oktober: Antares (Schorpioen) linksboven maan

    7 oktober: Antares (Schorpioen) linksboven maan

    Nauwe samenstand van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, linksboven de maan. Kijk rond 19.30 uur (als het nog schemert), laag in het zuidwesten, en gebruik eventueel een verrekijker. Op grote afstand rechts van de maan is de planeet Venus zichtbaar.
  • 8 oktober: Meteorenzwerm Draconiden

    8 oktober: Meteorenzwerm Draconiden

    Op 8 oktober rond 15.00 uur is het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. Om 15.00 uur is het nog licht. Beter is het om rond 21.00 uur te kijken. De Draconiden zijn nogal grillig. Dus het is lastig te voorspellen of er echt veel te zien zijn. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Draconiden_2024.html