Hemelverschijnselen

  • 1 januari: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    1 januari: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    Op grote afstand linksonder de maan is Regulus te zien, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw. Tegen middernacht staan de twee hemellichamen hoog in het oostzuidoosten.
  • 2 januari: Aarde dichtstbij de zon

    2 januari: Aarde dichtstbij de zon

    Om 14.50 uur bevindt de aarde zich in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld). ’s Avonds is een nauwe samenstand te zien van de afnemende maan en de ster Regulus, op kleine afstand rechtsonder de maan. Bekijk het tweetal tegen middernacht aan de oostzuidoostelijke hemel.
  • 3 januari: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    3 januari: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    Regulus staat vanavond op grote afstand rechtsboven de maan. Kijk tegen middernacht in het oostzuidoosten.
  • 4 januari: Meteorenzwerm Boötiden

    4 januari: Meteorenzwerm Boötiden

    Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes (Ossenhoeder). De waarnemingsomstandigheden zijn redelijk gunstig: de maan laat zich pas tegen middernacht zien, dus ’s avonds is er niet veel storend maanlicht.
  • 6 januari: Spica (Maagd) linksonder halve maan

    6 januari: Spica (Maagd) linksonder halve maan

    Laatste Kwartier (10.37 uur). Om 06.30 uur staat de half verlichte maan hoog in het zuiden. Op geruime afstand linksonder de maan zie je de blauwwitte ster Spica, de hoofdster in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
  • 7 januari: Spica (Maagd) rechtsonder halve maan

    7 januari: Spica (Maagd) rechtsonder halve maan

    Wijde samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op vrij grote afstand rechtsonder de maan. Rond 07.00 uur, vlak voordat het begint te schemeren, zie je de twee hemellichamen hoog aan de zuidelijke hemel.
  • 10 januari: Antares (Schorpioen) rechtsonder maan

    10 januari: Antares (Schorpioen) rechtsonder maan

    ’s Morgens tussen 07.00 en 07.30 zie je de smalle maansikkel laag in het zuidoosten. Met een beetje geluk kun je rechtsonder de maan de oranje ster Antares zien, de hoofdster in het sterrenbeeld Schorpioen. Gebruik eventueel een verrekijker.
  • 11 januari: Venus en maan dichtbij elkaar

    11 januari: Venus en maan dichtbij elkaar

    Tijdens de ochtendschemering vindt een moeilijk waarneembare samenstand plaats van de smalle maansikkel en de planeet Venus, op enige afstand links van de maan. De twee hemellichamen staan echter laag boven de horizon. Probeer het tussen 08.15 en 08.30 uur, vlak voordat de zon opkomt.
  • 13 januari: Nieuwe Maan

    13 januari: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (06.00 uur).
  • 20 januari: Mars linksboven halve maan (in avond)

    20 januari: Mars linksboven halve maan (in avond)

    Eerste Kwartier (22.01 uur). Als de avondschemering ten einde loopt, rond 18.30 uur, zie je de half verlichte maan hoog in het zuiden. Op vrij grote afstand linksboven de maan is de rode planeet Mars te zien. Pas na middernacht verdwijnen de twee hemellichamen in het westen onder de horizon.