Hemelverschijnselen

  • 10 oktober: Maan, Zevengesternte, Aldebaran

    10 oktober: Maan, Zevengesternte, Aldebaran

    De afnemende maan vormt een rechthoekige driehoek met het Zevengesternte en de ster Aldebaran in de Stier. Bekijk de groepering rond 23.30 uur, boven de oostelijke horizon.
  • 13 oktober: Jupiter linksonder halve maan

    13 oktober: Jupiter linksonder halve maan

    ’s Morgens vroeg, rond 06.00 uur, zie je de half verlichte maan zeer hoog in het zuidoosten. Op geruime afstand linksonder de maan is de reuzenplaneet Jupiter zichtbaar. Links van de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenremsterrenbeeld Tweelingen, die een stuk zwakker zijn dan Jupiter.
  • 14 oktober: Jupiter, Tweelingen, Maan

    14 oktober: Jupiter, Tweelingen, Maan

    Nauwe samenstand van de maan en de planeet Jupiter. Bekijk het tweetal ’s morgens vanaf 06.00 uur, heel hoog boven de zuidoostelijke horizon. Pal boven de maan staan twee sterren boven elkaar: Castor en Pollux in de Tweelingen.
  • 16 oktober: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    16 oktober: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    Op enige afstand linksonder de afnemende maan zie je Regulus, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de samenstand rond 06.00 uur, aan de oostzuidoostelijke hemel.
  • 17 oktober: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    17 oktober: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    Vanmorgen vroeg zie je de ster Regulus in de Leeuw op enige afstand rechtsboven de maansikkel. Om 06.00 uur staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de oostzuidoostelijke horizon.
  • 19 oktober: Venus linksonder maansikkel

    19 oktober: Venus linksonder maansikkel

    Tijdens de ochtendschemering, tussen 07.00 en 07.30 uur, is laag in het oostzuidoosten een fraaie samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, op enige afstand linksonder de maan.
  • 20 oktober: Winterzeshoek

    20 oktober: Winterzeshoek

    Als je vroeg op bent, is rond 06.00 uur de Winterzeshoek al zichtbaar, hoog boven de zuidelijke horizon. Hij wordt gevormd door de sterren Capella (in het sterrenbeeld Voerman, bijna recht boven je hoofd), Castor en Pollux (in de Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). De heldere planeet Jupiter, tussen Pollux en Procyon, verstoort het beeld enigszins.
  • 21 oktober: Nieuwe Maan

    21 oktober: Nieuwe Maan

    Vandaag is het Nieuwe Maan. Vanaf morgen kun je weer een sikkeltje zien.
  • 22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (best gunstig)

    22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (best gunstig)

    Het is een van de betere jaren om naar de meteorenzwerm de Orioniden te kijken. Er is geen storend maanlicht en de ruimtestofjes die je in de dampkring van de aarde ziet verbranden staan vrij hoog boven de horizon. Kijk ‘s ochtends vroeg rond 06.00 uur naar het zuiden. Ook in de dagen ervoor en erna zijn de Orioniden goed zichtbaar. Check hemel.waarnemen.

  • 26 oktober: Wintertijd

    26 oktober: Wintertijd

    Om 03.00 uur Midden Europese Zomertijd (MEZT) gaat de klok één uur achteruit, naar 02.00 uur Midden Europese Tijd (MET). Dan is het weer wintertijd.