Hemelverschijnselen

  • 30 juli: Meteorenzwerm Delta Cassiopeiïden (maan stoort)

    30 juli: Meteorenzwerm Delta Cassiopeiïden (maan stoort)

    Maximum van de Delta-Cassiopeiïden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Cassiopeia. De bijna volle maan is een flinke stoorzender. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

  • 1 augustus: Volle Maan

    1 augustus: Volle Maan

    Volle Maan (20.31 uur). De Volle Maan staat vandaag dichterbij dan gemiddeld en is daardoor aanzienlijk helderder dan normaal; in de volksmond wordt dat een ‘supermaan’ genoemd.
  • 2 augustus: Saturnus links van maan

    2 augustus: Saturnus links van maan

    Op geruime afstand links van de maan is Saturnus te zien. Bekijk de wijde samenstand vanaf 23.30 uur, laag in het zuidoosten. Later in de nacht, tussen 03.00 en 03.30 uur (3 augustus) bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand boven de zuidelijke horizon.
  • 3 augustus: Saturnus rechtsboven maan

    3 augustus: Saturnus rechtsboven maan

    Vanavond laat zie je Saturnus op enige afstand rechtsboven de maan. Kijk tegen middernacht, vrij laag aan de zuidoostelijke hemel.
  • 7 augustus: Jupiter links van afnemende maan

    7 augustus: Jupiter links van afnemende maan

    In de vroege ochtend, rond 04.30 uur, staat de afnemende maan hoog aan de zuidoostelijke hemel. Op grote afstand links van de maan is de heldere planeet Jupiter zichtbaar.
  • 8 augustus: Jupiter linksonder halve maan

    8 augustus: Jupiter linksonder halve maan

    Laatste Kwartier (12.28 uur). Rond 04.30 uur is hoog in het zuidoosten een prachtige samenstand te zien van de maan en Jupiter, op kleine afstand linksonder de maan.
  • 9 augustus: Jupiter, maan en Zevengesternte op een lijn

    9 augustus: Jupiter, maan en Zevengesternte op een lijn

    De planeet Jupiter, de maan en het Zevengesternte in het sterrenbeeld Stier staan ’s morgens vroeg vrijwel exact op een horizontale lijn, hoog aan de oostzuidoostelijke hemel. Kijk bij voorkeur voordat het begint te schemeren, dus rond 04.30 uur.
  • 10 augustus: Driehoek van maan, Zevengesternte en Aldebaran

    10 augustus: Driehoek van maan, Zevengesternte en Aldebaran

    De afnemende maan, het Zevengesternte en Aldebaran vormen vanmorgen vroeg een platte, gelijkbenige driehoek aan de ochtendhemel. Bekijk de groepering rond 04.00 uur, hoog in het oosten. Verder bereikt de kleine planeet Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon, waardoor hij tijdens de avondschemering zichtbaar zou moeten zijn. Helaas is de planeet zo goed als zeker niet met het blote oog te zien.
  • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (gunstig)

    12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (gunstig)

    Vannacht is het maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm van het jaar. Het is bijna Nieuwe Maan, dus er is nauwelijks storend maanlicht. Vanaf een donkere plek zijn met een beetje geluk enkele tientallen ‘vallende sterren’ te zien. Ze lijken afkomstig uit het sterrenbeeld Perseus; daaraan ontleent de zwerm zijn naam. Kijk ook eens op hemel.waarnemen.com voor veel meer details.

  • 13 augustus: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

    13 augustus: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

    Op enige afstand links van de maansikkel zie je Castor en Pollux, de helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen. De twee sterren staan precies boven elkaar. Kijk rond 04.30 uur, vrij laag in het noordoosten.