Hemelverschijnselen

  • 1 februari: Nieuwe Maan

    1 februari: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (06.46 uur).
  • 2 februari: Zeer smalle maansikkel

    2 februari: Zeer smalle maansikkel

    Probeer vanaf een half uur na zonsondergang (dus vanaf ca. 18.00 uur) de zeer smalle maansikkel te vinden, heel laag aan de zuidwestelijke hemel. Pal boven de maan staat de planeet Jupiter, maar om die te zien moet het nog wel wat donkerder worden.
  • 3 februari: Jupiter rechtsonder maansikkel

    3 februari: Jupiter rechtsonder maansikkel

    Aan het eind van de avondschemering, rond 18.30 uur, is vrij laag in het zuidwesten een wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de reuzenplaneet Jupiter, op enige afstand rechtsonder de maan.
  • 5 februari: Orion hoog in het zuiden

    5 februari: Orion hoog in het zuiden

    De hele maand is het opvallende wintersterrenbeeld Orion uitstekend zichtbaar aan de avondhemel. Rond 21.00 uur staat Orion hoog in het zuiden. Het sterrenbeeld valt op door de drie centrale sterren (de gordel van de jager Orion) die exact op één lijn staan.
  • 8 februari: Halve maan bij Stier

    8 februari: Halve maan bij Stier

    Eerste Kwartier (14.50 uur). ’s Avonds rond 20.30 uur zie je de half verlichte maan hoog aan de zuidwestelijke hemel staan. De maan vormt een nagenoeg rechthoekige driehoek met het Zevengesternte en de ster Aldebaran, beide in het sterrenbeeld Stier.
  • 9 februari: Maan tussen Zevengesternte en Aldebaran

    9 februari: Maan tussen Zevengesternte en Aldebaran

    Vanavond staat de maan ongeveer halverwege het Zevengesternte (de beroemde open sterrenhoop in de Stier, rechtsboven de maan) en de oranjerode hoofdster Aldebaran (linksonder de maan).
  • 11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt

    11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt

    Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste negatieve waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.
  • 13 februari: Pollux dichtbij maan

    13 februari: Pollux dichtbij maan

    Op kleine afstand linksboven de wassende maan staat de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Castor staat vrijwel pal boven Pollux. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.
  • 16 februari: Volle Maan

    16 februari: Volle Maan

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon, maar omdat de kleine planeet heel kort voor de zon opkomt, is hij desondanks niet zichtbaar. Vandaag is het ook Volle Maan (17.56 uur). ’s Avonds is een fraaie samenstand zichtbaar van de maan met de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechtsonder de maan.
  • 20 februari: Middernacht: Spica (Maagd) rechtsonder maan

    20 februari: Middernacht: Spica (Maagd) rechtsonder maan

    Rond middernacht is laag in het oostzuidoosten een vrij nauwe samenstand te zien van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op kleine afstand rechtsonder de maan. Later in de nacht.