Hemelverschijnselen

  • 1 februari: Venus en Saturnus boven maansikkel

    1 februari: Venus en Saturnus boven maansikkel

    Vanavond is aan de westzuidwestelijke hemel een fraaie groepering zichtbaar van de maansikkel en de planeten Venus en Saturnus. Venus, de helderste van de twee, staat op vrij kleine afstand boven de maan. Saturnus op grotere afstand rechtsonder de maan. Kijk tussen 19.00 en 19.30 uur.
  • 2 februari: Venus rechtsonder maan

    2 februari: Venus rechtsonder maan

    Wijde samenstand van de maan en de planeet Venus, op grote afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 19.30 uur in het westzuidwesten. Lager aan de hemel is ook de planeet Saturnus zichtbaar.
  • 5 februari: Aldebaran (Stier) links van halve maan

    5 februari: Aldebaran (Stier) links van halve maan

    ’s Avonds rond 19.30 uur staat de half verlichte maan hoog boven de zuidelijke horizon. Op grote afstand links van de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, en pal daarboven de heldere planeet Jupiter.
  • 6 februari: Jupiter linksonder maan

    6 februari: Jupiter linksonder maan

    Vanavond is een vrij wijde samenstand te zien van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op geruime afstand linksonder de maan. Pal onder de maan staat de oranje hoofdster Aldebaran in de Stier. Met een verrekijker is rechts van de maan het Zevengesternte te zien. Bekijk de fraaie groepering vanaf 19.30 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.
  • 7 februari: Jupiter rechtsonder maan

    7 februari: Jupiter rechtsonder maan

    Vanavond zie je de planeet Jupiter op grote afstand rechtsonder de maan, in het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Rond 20.00 uur staan de hemellichamen hoog in het zuiden.
  • 8 februari: Maan tussen Mars en Jupiter

    8 februari: Maan tussen Mars en Jupiter

    De wassende maan, die om 20.00 uur hoog in het zuidoosten staat, wordt vanavond geflankeerd door twee planeten. Op flinke afstand linksonder de maan staat de rode planeet Mars. Op nog wat grotere afstand rechts van de maan is de reuzenplaneet Jupiter zichtbaar.
  • 9 februari: Mars bij maan

    9 februari: Mars bij maan

    Vanavond staan de maan en de planeet Mars zeer dicht bij elkaar aan de hemel. Je zult een verrekijker nodig hebben om Mars te zien, vanwege het felle maanlicht. De kleinste (schijnbare!) afstand wordt rond 20.00 uur bereikt, wanneer Mars zich vlak bij de rechteronderrand van de maan bevindt.
  • 11 februari: Zon loopt achter op klok

    11 februari: Zon loopt achter op klok

    Vandaag bereikt de tijdvereffening (het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd) zijn grootste negatieve waarde (-14 minuten). Dat betekent dat de zon wat ‘achterloopt’ op de klok. Hij bereikt pas om 12.54 uur (tijd in Utrecht) zijn hoogste stand in plaats van om 12.40 uur. De oorzaak is gelegen in de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.
  • 12 februari: Regulus (Leeuw) onder Volle Maan

    12 februari: Regulus (Leeuw) onder Volle Maan

    ’s Avonds om 20.00 uur zie je de maan aan de oostelijke hemel staan, met pal daaronder de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw.
  • 17 februari: Spica (Maagd) links van maan

    17 februari: Spica (Maagd) links van maan

    ’s Morgens rond 05.30 uur, voordat het begint te schemeren, zie je aan de zuidzuidwestelijke hemel een mooie samenstand van de afnemende maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, direct links van de maan.