Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op geruime afstand linksonder de maan. Tegen middernacht staan je de twee hemellichamen precies in het westen.
7 juni: Maan tussen Leeuw en Maagd
Eerste Kwartier (16.48 uur). Rond middernacht staat de half verlichte maan boven de westzuidwestelijke horizon, op de grens van de sterrenbeelden Leeuw en Maagd.
9 juni: Spica linksonder maan
Wijde samenstand van de maan en de blauwwitte ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Spica bevindt zich op geruime afstand linksonder de maan. Bekijk het tweetal rond middernacht, vrij hoog in het zuidwesten.
10 juni: Spica rechtsonder maan
Vanavond laat zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd op enige afstand rechtsonder de maan. Kijk rond middernacht, in het zuidwesten.
13 juni: Arcturus rechts van maan
Direct rechts van de bijna vol verlichte maan zie je de ster Arcturus in de Schorpioen. Bekijk de samenstand rond middernacht, vrij laag boven de zuidelijke horizon.
14 juni: Volle Maan laag aan de hemel
Volle Maan (13.51 uur). In de zomermaanden staat de Volle Maan altijd vrij laag aan de hemel; in de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 juni bereikt hij even na 02.00 uur zijn hoogste stand in het zuiden, op slechts 10 graden boven de horizon.
16 juni: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus in ochtend zichtbaar
Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Helaas komt de kleine planeet deze periode pas op als het al volop schemert. De vier andere planeten die met het blote oog waarneembaar zijn (Venus, Mars, Jupiter en Saturnus), zijn vroeg in de ochtend wel goed waarneembaar.
18 juni: Saturnus linksboven maan
Zeer vroeg in de ochtend is een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op flinke afstand linksboven de maan. Bekijk het tweetal vanaf 03.30 uur, aan de zuidzuidoostelijke hemel.
19 juni: Saturnus rechtsboven maan
Tussen 03.30 en 04.00 uur is in het zuidzuidoosten een wijde samenstand te zien van de maan en de planeet Saturnus. Saturnus staat op geruime afstand rechtsboven de maan.
21 juni: Begin sterrenkundige zomer: langste dag
Laatste Kwartier (05.10 uur). ’s Morgens heel vroeg, rond 03.30 uur, zie je de half verlichte maan boven de oostzuidoostelijke horizon. De opvallende ster op flinke afstand linksboven de maan is de reuzenplaneet Jupiter. Vandaag begint ook de sterrenkundige zomer (om 11.13 uur): 21 juni is op het noordelijk halfrond de langste dag van het jaar.