Hemelverschijnselen

  • 23 oktober: Venus goed zichtbaar in oosten

    23 oktober: Venus goed zichtbaar in oosten

    De planeet Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Daardoor is Venus dit najaar goed zichtbaar als een opvallend heldere ‘morgenster’ aan de oostelijke hemel, in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw. ’s Avonds is er een wijde samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op grote afstand linksboven de maan. Om 21.30 uur bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.
  • 24 oktober: Saturnus rechts van maan

    24 oktober: Saturnus rechts van maan

    Samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op enige afstand rechts van de maan. De samenstand is vanaf het vallen van de avond tot diep in de nacht zichtbaar; rond 22.00 uur staat het duo vrij hoog boven de zuidelijke horizon, in het sterrenbeeld Waterman.
  • 28 oktober: Volle Maan: gedeeltelijke maansverduistering

    28 oktober: Volle Maan: gedeeltelijke maansverduistering

    Volle Maan (22.24 uur). Tussen 21.35 en 22.52 uur is een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar, hoog aan de zuidoostelijke hemel. Tijdens het maximum van de eclips, om 22.14 uur, bevindt 12 procent van de middellijn van de maan zich in de kernschaduw van de aarde. Op kleine afstand links van de maan staat de planeet Jupiter.
  • 29 oktober: Wintertijd (eigenlijk normale tijd): klok achteruit

    29 oktober: Wintertijd (eigenlijk normale tijd): klok achteruit

    Vandaag wordt de wintertijd ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) gaat de klok één uur achteruit, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET). ’s Avonds rond 21.00 uur zie je hoog in het oostzuidoosten een wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, rechts van de maan.
  • 30 oktober: Aldebaran (Stier) onder maan

    30 oktober: Aldebaran (Stier) onder maan

    Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, op geruime afstand onder de maan. Kijk rond 21.00 uur, in het oosten.