De reuzenplaneet Jupiter staat vanavond op enige afstand rechtsboven de maan. Bekijk de wijde samenstand rond middernacht, laag aan de oostelijke hemel.
17 augustus: Grote Beer in noordwesten
Deze maand is het bekende sterrenbeeld Grote Beer (de ‘Steelpan’) ’s avonds in het noordwesten te vinden. Vanaf een donkere plek kun je misschien ook de zwakkere sterren onderscheiden die de kop en de poten van de beer moeten voorstellen.
19 augustus: Mars linksonder maan
Laatste Kwartier (06.36 uur). Voor het aanbreken van de ochtendschemering is hoog in het zuidoosten een mooie samenstand te zien van de half verlichte maan en de rode planeet Mars, op kleine afstand linksonder de maan. Linksboven de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn (zeker met een verrekijker). Bekijk de groepering tegen 05.00 uur.
20 augustus: Maan maakt driehoek met Mars en Aldebaran
De maan vormt een rechthoekige driehoek met twee oranjerode ‘sterren’: de planeet Mars (rechts van de maan) en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (onder de maan). Tussen 04.30 en 05.00 uur staan de drie hemellichamen hoog in het oostzuidoosten.
24 augustus: Maansikkel op lijn met Castor en Pollux
De afnemende maansikkel staat precies op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 05.00 uur, in het oostnoordoosten.
25 augustus: Ochtend: maansikkel in Kreeft
Tijdens de ochtendschemering, rond 05.30 uur, zie je laag in het oostnoordoosten een smalle maansikkel, in het onopvallende sterrenbeeld Kreeft.
27 augustus: Nieuwe Maan
Nieuwe Maan (10.17 uur). Vandaag bereikt Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De kleine planeet gaat echter kort na de zon onder, waardoor hij aan de avondhemel nauwelijks zichtbaar is.
30 augustus: Avond: maansikkel laag in westen
Als je vrij zicht op het westzuidwesten hebt, zie je rond 21.00 uur, tijdens de avondschemering, een mooie maansikkel, heel laag boven de horizon.
1 september: Avond: Boogschutter laag in zuiden
Probeer eens of je aan het eind van de avondschemering, rond 22.00 uur, het sterrenbeeld Boogschutter kunt herkennen, laag boven de zuidelijke horizon. De helderste sterren vormen samen een licht naar rechts gekantelde theepot, met een hoog puntdeksel.
3 september: Antares rechtsonder halve maan
Eerste Kwartier (20.07 uur). Op zeer kleine afstand rechtsonder de half verlichte maan staat de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Bekijk de nauwe samenstand aan het eind van de avondschemering, rond 21.30 uur, heel laag in het zuidzuidwesten.