Hemelverschijnselen

  • 6 december: Jupiter linksonder maan

    6 december: Jupiter linksonder maan

    Wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op grote afstand linksonder de maan. Kijk vanaf 20.30 uur, aan de oostnoordoostelijke hemel. Linksboven Jupiter zijn ook de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen zichtbaar.
  • 7 december: Mercurius laat in zuidoosten

    7 december: Mercurius laat in zuidoosten

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen (rechts) van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 07.30 uur, kun je laag in het zuidoosten op zoek naar de kleine planeet.
  • 9 december: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    9 december: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    Op vrij kleine afstand linksonder de maan is Regulus te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de samenstand tegen middernacht, aan de oostelijke hemel.
  • 10 december: Maan bedekt Regulus (Leeuw)

    10 december: Maan bedekt Regulus (Leeuw)

    Rond zonsopkomst wordt de ster Regulus bedekt door de maan. De bedekking duurt van 08.32 tot 09.27 uur (tijdstippen voor Utrecht). Het unieke verschijnsel is helaas alleen met een telescoop waarneembaar.
  • 11 december: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    11 december: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    Laatste Kwartier (21.51 uur). ’s Morgens rond 06.30 uur zie je de half verlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. De ster die je op grote afstand rechtsboven de maan ziet is Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw.
  • 14 december: Maximum Geminiden (gunstig!)

    14 december: Maximum Geminiden (gunstig!)

    2025 is op papier een goed jaar voor de meteorenzwerm de Geminiden. Kijk vanaf zaterdag 13 december 23.00 uur tot zondag 14 december 07.00 uur. Eerst in het oosten, later via het zuidoosten en zuidwesten naar het westen. Voor details ga je naar hemel.waarnemen.com.

  • 15 december: Spica (Maagd) rechtsboven maan

    15 december: Spica (Maagd) rechtsboven maan

    Spica, de hoofdster van de Maagd, staat vanmorgen op grote afstand rechtsboven de maan. Bekijk de wijde samenstand rond 06.30 uur in het zuidoosten.
  • 17 december: Mercurius links van maan

    17 december: Mercurius links van maan

    Tijdens de ochtendschemering, om 08.00 uur, is laag aan de zuidoostelijke hemel een smalle maansikkel zichtbaar. Op grote afstand links van de maan, op vrijwel dezelfde hoogte boven de horizon, moet ook de kleine planeet Mercurius te zien zijn. Zorg voor een vrij zicht en gebruik eventueel een verrekijker om Mercurius te vinden.
  • 20 december: Nieuwe Maan

    20 december: Nieuwe Maan

    Vandaag is er geen maan. Lekker donker!
  • 21 december: Winter

    21 december: Winter

    Begin van de astronomische winter (16.03 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste punt aan de hemel. Op het noordelijk halfrond is 21 december de kortste dag van het jaar.