Op enige afstand links van de maan is Spica zichtbaar, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd. Bekijk de samenstand rond 23.30 uur, vrij hoog aan de zuidelijke hemel.
10 mei: Spica (Maagd) rechtsboven maan
Vanavond zie je Spica in de Maagd op geruime afstand rechtsboven de maan. Tegen middernacht staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidelijke horizon.
12 mei: Volle Maan
’s Avonds laat, vanaf 22.30 uur, zie je de maan laag aan de zuidoostelijke hemel, in het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal.
13 mei: Antares (Schorpioen) links van maan
Vannacht is een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, op vrij kleine afstand links van de maan. Rond middernacht staat het tweetal laag in het zuidoosten. Rond 02.30 uur (14 mei) bereiken ze hun hoogste stand in het zuiden.
20 mei: Laatste Kwartier
De half verlichte maan bevindt zich in het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Steenbok. Tijdens de ochtendschemering staat hij vrij laag aan de zuidzuidoostelijke hemel.
22 mei: Saturnus links van maan
Tijdens de ochtendschemering is laag aan de oostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op geruime afstand links van de maan. Kijk rond 04.30 uur, en gebruik eventueel een verrekijker om Saturnus te ontwaren.
23 mei: Venus linksonder maan
Rond 04.45 uur, als het al volop schemert, is laag boven de oostelijke horizon een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de heldere planeet Venus, op geruime afstand linksonder de maan. Zorg voor een vrij zicht. Rechts van de maan moet ook Saturnus zichtbaar zijn.
24 mei: Venus rechtsonder maan
’s Morgens vroeg is laag in het oosten een fraaie samenstand te zien van de afnemende maansikkel en de heldere planeet Venus, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Bekijk het tweetal tussen 04.45 en 05.00 uur, als het al volop schemert.
27 mei: Nieuwe Maan
Vandaag is Nieuwe Maan.
28 mei: Jupiter onder maansikkel
Een uur na zonsondergang, rond 22.45 uur, zie je laag in het noordwesten een ragfijne maansikkel. Op geruime afstand onder de maan moet dan ook de reuzenplaneet Jupiter nog zichtbaar zijn. Zorg voor een vrij zicht en gebruik eventueel een verrekijker om Jupiter te vinden.