Hemelverschijnselen

  • 27 april: Nieuwe Maan

    27 april: Nieuwe Maan

    Ook al is het nog zo helder, er is vandaag geen maan te zien.
  • 28 april: Saturnus en Venus laag in oosten

    28 april: Saturnus en Venus laag in oosten

    Vrij wijde samenstand van de planeten Venus en Saturnus, tijdens de ochtendschemering. Venus moet rond 05.45 uur goed te zien zijn, laag in het oosten. Om ook Saturnus te ontwaren, rechtsonder Venus, heb je waarschijnlijk een verrekijker nodig.
  • 29 april: Zevengesternte rechtsonder maan

    29 april: Zevengesternte rechtsonder maan

    Tijdens de avondschemering is aan de westnoordwestelijke hemel een mooie smalle maansikkel zichtbaar. Waarschijnlijk is ook het aardlicht te zien: het donkere deel van de maan wordt beschenen door de aarde. Vanaf 22.30 uur kun je rechtsonder de maan op zoek naar het Zevengesternte, de open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.
  • 30 april: Jupiter linksonder maansikkel

    30 april: Jupiter linksonder maansikkel

    Samenstand van de maansikkel en de planeet Jupiter, op enige afstand linksonder de maan. Bekijk het tweetal vanaf 22.30 uur, aan de westnoordwestelijke hemel.
  • 2 mei: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan

    2 mei: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan

    Vlak boven de maan staan Castor (rechts) en Pollux (links), de hoofdsterren van het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering vanaf 23.00 uur, hoog aan de westelijke hemel. Een flink stuk verder naar links is de planeet Mars zichtbaar.
  • 3 mei: Mars links van halve maan

    3 mei: Mars links van halve maan

    Vanavond is een mooie nauwe samenstand zichtbaar van de bijna half verlichte aan en de rode planeet Mars, op kleine afstand links van de maan. Rond 23.00 uur, aan het eind van de avondschemering, staat het tweetal hoog boven de westzuidwestelijke horizon.
  • 4 mei: Eerste Kwartier

    4 mei: Eerste Kwartier

    De maan staat ’s avonds ongeveer halverwege de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw en de planeet Mars in het sterrenbeeld Kreeft. Kijk rond 23.30 uur, hoog in het westzuidwesten. Als je Mars met een verrekijker bekijkt, zie je vlak onder de planeet een compact groepje sterren: de open sterrenhoop Praesepe, ook wel de Krib genoemd.
  • 5 mei: Regulus (Leeuw) onder maan

    5 mei: Regulus (Leeuw) onder maan

    Zeer nauwe samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand onder de maan. Rond 23.00 uur staat het duo hoog in het zuidwesten. Kijk met een verrekijker.
  • 6 mei: Regulus (Leeuw ) rechts van maan

    6 mei: Regulus (Leeuw ) rechts van maan

    Vanavond staat de ster Regulus in de Leeuw op geruime afstand rechts van de maan. Bekijk de wijde samenstand rond 23.30 uur, hoog boven de zuidwestelijke horizon.
  • 7 mei: Meteorenzwem Èta-Aquariden (ongunstig)

    7 mei: Meteorenzwem Èta-Aquariden (ongunstig)

    Rond 16.00 uur is het maximum van de Èta-Aquariden. Dan is het nog niet donker. Maar als het donker is, zijn de meteoren nog steeds slecht te zien. Want ze komen dan laag uit het oostzuidoosten én de maan gooit roet in het eten. Check ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/eta-Aquariden_2025.html