Hemelverschijnselen

  • 12 november: Venus linksonder maan (ochtend)

    12 november: Venus linksonder maan (ochtend)

    Fraaie wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op geruime afstand linksonder de maan. Kijk vanaf 06.00 uur, in het oostzuidoosten.

  • 13 november: Venus rechtsboven, Mercurius linksonder maan

    13 november: Venus rechtsboven, Mercurius linksonder maan

    Tijdens de ochtendschemering, tussen 06.30 en 07.00 uur, is laag in het oostzuidoosten een mooie groepering zichtbaar van de smalle maansikkel en de planeten Venus (op kleine afstand rechtsboven de maan) en Mercurius (op iets grotere afstand linksonder de maan).

  • 15 november: Nieuwe Maan

    15 november: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (06.07 uur).

  • 17 november: meteorenzwerm Leoniden (maan stoort niet)

    17 november: meteorenzwerm Leoniden (maan stoort niet)

    Maximum van de meteorenzwerm de Leoniden. De ‘vallende sterren’ worden veroorzaakt door stofjes van komeet Tempel-Tuttle die in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Er is geen storend maanlicht, dus vanaf een donkere waarnemingsplek zijn ook de zwakkere meteoren van de zwerm zichtbaar.

  • 19 november: Jupiter rechtsonder, Saturnus linksboven maan

    19 november: Jupiter rechtsonder, Saturnus linksboven maan

    Aan het begin van de avond, rond 18.30 uur, is laag aan de zuidzuidwestelijke hemel een fraaie groepering te zien van de wassende maan en de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus. Jupiter (rechtsonder) is aanzienlijk helderder dan Saturnus (linksboven).

  • 22 november: ster Fomalhaut linksonder halve maan

    22 november: ster Fomalhaut linksonder halve maan

    Eerste Kwartier (05.45 uur). ’s Avonds rond 19.15 uur staat de halfverlichte maan precies in het zuiden. De heldere ster die zich op grote afstand linksonder de maan bevindt, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

  • 25 november: Mars pal boven maan (avond)

    25 november: Mars pal boven maan (avond)

    Aan het begin van de avond, om 19.00 uur, is vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon een mooie wijde samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars. Tegen 21.30 uur bereikt het tweetal de hoogste positie aan de hemel, in het zuiden, en staat Mars pal boven de maan.

  • 29 november: Aldebaran linksonder maan

    29 november: Aldebaran linksonder maan

    Wijde samenstand van de bijna volverlichte maan en de hoofdster Aldebaran van het Dierenriemsterrenbeeld Stier, op geruime afstand linksonder de maan. In de loop van de avond, rond 22.00 uur, staat het tweetal hoog aan de zuidoostelijke hemel.

  • 30 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

    30 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

    Volle Maan (10.30 uur). Om 20.00 uur staat de maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel; rechtsonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Vanmorgen vindt opnieuw een bijschaduwverduistering van de maan plaats, maar die is alleen (met moeite) zichtbaar vanuit Noord-Amerika, Noordoost-Siberië en vanaf de Stille Oceaan.

  • 3 november: Mercurius onder maan (ochtend)

    3 november: Mercurius onder maan (ochtend)

    Tussen 06.30 en 07.00 uur, wanneer het al aardig aan het schemeren is, kun je laag in het oostzuidoosten op zoek naar de zeer smalle maansikkel. Op enige afstand onder de maan moet de planeet Mercurius zichtbaar zijn, met rechts daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Gebruik wel een verrekijker, en zorg voor een volledig vrij zicht.