Dag van de aarde 2023

Update 9 januari 2024: De Groningse Brederoschool heeft op 9 januari 2024 de eerste prijs in ontvangst genomen van de landelijke Dag van de aarde 2023. De leerlingen van groep 4b wonnen de prijs met een korte film over een voor heb unieke plek in de omgeving. De tweede prijs ging naar de Utrechtse basisschool De Kleine Dichter (zie foto hieronder). Lees meer in het nieuwsbericht

Leerlingen van De Kleine DichterBijna tien jaar geleden, op 19 juli 2013, maakte de Amerikaanse ruimtesonde Cassini een indrukwekkende foto waarop zowel de planeet Saturnus als onze aarde en de maan te zien zijn. Ruimtevaartagentschap NASA had de opname van deze unieke foto aangekondigd en vroeg iedereen op die avond even te zwaaien naar Saturnus en Cassini. In de weken rond de Dag van de aarde 2023 op 22 april organiseren de Rijksuniversiteit Groningen en NOVA een educatief project en een challenge voor leerlingen in het primair onderwijs, om stil te staan bij deze unieke foto van onze unieke aarde. Ambassadeur van het project is bioloog en programmamaker Freek Vonk.

Lessen begrijpend lezen
Het educatieve platform Nieuwsbegrip van de CED-Groep heeft in samenwerking met de RUG en NOVA actuele begrijpendlezenlessen ontwikkeld over de Dag van de aarde en de unieke foto van tien jaar geleden. De lessen worden aangeboden op verschillende niveaus, voor leerlingen van de groepen 5 t/m 8. 

De Dag van de aarde (Earthday) wordt sinds ruim 50 jaar wereldwijd jaarlijks door meer dan een miljard mensen gevierd. Ze denken na over de toekomst van de aarde en over de vraag wat zij kunnen doen om de aarde leefbaar te houden. In de lessen is ook aandacht voor de Cassini-missie, die de ringen en manen van Saturnus haarscherp in beeld bracht, voor de mooiste en donkerste plekken in Nederland en voor de planeten van ons zonnestelsel. 

Naar het lesmateriaal

Challenge: maak een filmpje over je buurt 
In drie filmpjes lichten bioloog Freek Vonk, en de sterrenkundigen Peter Barthel (Kapteyn-instituut, RUG) en Joanna Holt (NOVA) toe waarom het belangrijk is om de aarde te beschermen. Er is aandacht voor het nachtelijk duister en voor de 17e-eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens, die de ware aard van de ringen van Saturnus ontdekte. 

De challenge bestaat uit een oproep aan alle kinderen van Nederland om met een filmpje van een minuut een mooie plek in hun directe omgeving te laten zien die belangrijk voor hen is, en die volgens hen beschermd moet worden. De school van de leerlingen die het mooiste filmpje inzenden, krijgt een dag lang het NOVA Mobiel Planetarium op bezoek. De deadline voor het insturen van de filmpjes is 30 juni 2023.

Naar de spelregels en het formulier

Hieronder de filmpjes waarin de challenge wordt toegelicht door Peter Barthel, Freek Vonk en Joanna Holt:





Colofon:

Idee en productie: Peter Barthel, Joanna Holt en Marieke Baan

Projectpartners: Rijksuniversiteit Groningen, NOVA Informatie Centrum
Educatieve partner: Nieuwsbegrip, CED groep Rotterdam
Ambassadeur: Freek Vonk

Met dank aan: StudioFreek/Chaimae Abakhti, Nieuwsbegrip/Dineke de Groot en Colette Matthijssen, SpaceLinQ/Albert Harrison, Staatsbosbeheer/Jaap Kloosterhuis, Martiniplaza/Richard Vlasma, Museum Hofwijck/Lea van der Vinde en Wang Choy, Roelof Bos en Peter Russchen (fotografie), Carolyn Porco (advies)

Sponsoren: Koninklijk Natuurkundig Genootschap, Stichting Physica, NOVA, Ben Feringa Fonds, RUG/Peter Barthel

Camera, regie en montage: Koen de Koning/LastTuesday

Image/video credits: NASA (Blue Marble 2007, Cassini-launch 1997); ISRO/ISSDC/Justin Cowart (Mars); NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team (Jupiter); NASA/JPL - Caltech/Space Science Institute (Saturn/Cassini); Roelof Bos (Lauwersmeer)