Hemelverschijnselen

  • 20 augustus: Jupiter hele nacht zichtbaar

    20 augustus: Jupiter hele nacht zichtbaar

    Een kleine drie weken na Saturnus (2 augustus) staat vannacht ook de reuzenplaneet Jupiter in oppositie met de zon. Jupiter is daardoor de gehele nacht waarneembaar, bereikt de kleinste afstand tot de aarde (altijd nog meer dan 600 miljoen kilometer!), en de grootste helderheid. Tegen middernacht zie je de reuzenplaneet vrij hoog in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Waterman. Meer naar rechts, bijna in het zuiden, is een mooie samenstand zichtbaar van de bijna vol verlichte maan de planeet Saturnus, pal boven de maan.
  • 21 augustus: Jupiter linksboven maan (avond)

    21 augustus: Jupiter linksboven maan (avond)

    Laat op de avond is een wijde samenstand zichtbaar van de bijna vol verlichte maan en de heldere reuzenplaneet Jupiter, op geruime afstand linksboven de maan. Kijk rond 23.30 uur, in het zuidzuidoosten. De ster die je ongeveer halverwege de maan en Jupiter ziet, is Deneb Algiedi in het Dierenriemsterrenbeeld Steenbok.
  • 22 augustus: Jupiter rechtsboven volle maan (avond)

    22 augustus: Jupiter rechtsboven volle maan (avond)

    Volle Maan (14.01 uur). ’s Avonds laat is op flinke afstand rechtsboven de maan de planeet Jupiter zichtbaar. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur, in het zuidoosten.
  • 27 augustus: Zomerdriehoek hoog in zuiden (avond)

    27 augustus: Zomerdriehoek hoog in zuiden (avond)

    Laat op de avond is in deze tijd van het jaar de Zomerdriehoek goed zichtbaar, hoog in het zuiden: een kolossale driehoek, gevormd door de heldere sterren Wega (in het kleine sterrenbeeld Lier), Deneb (in de Zwaan) en Altaïr (in de Adelaar).
  • 30 augustus: Aldebaran (Stier) linksonder maan (ochtend)

    30 augustus: Aldebaran (Stier) linksonder maan (ochtend)

    Laatste Kwartier (09.13 uur). ’s Morgens vroeg, tussen 04.30 en 05.00 uur, zie je de half verlichte maan hoog boven de zuidoostelijke horizon, halverwege de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (linksonder de maan) en de open sterrenhoop het Zevengesternte (rechtsboven).