Hemelverschijnselen

  • 1 augustus: Jupiter rechtsboven maan

    1 augustus: Jupiter rechtsboven maan

    De reuzenplaneet Jupiter staat vannacht op kleine afstand rechtsboven de bijna volverlichte maan. Bekijk de fraaie samenstand vanaf 23.00 uur in het zuidzuidoosten. Iets verder naar links is ook de planeet Saturnus zichtbaar. Rond 00.30 uur (zondag 2 augustus) bereiken de drie hemellichamen hun hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.

  • 2 augustus: Saturnus rechtsboven maan

    2 augustus: Saturnus rechtsboven maan

    Vannacht is in het zuidzuidoosten een wijde samenstand te zien van de maan en de planeet Saturnus, rechtsboven de maan. Verder naar rechts staat Jupiter, die aanzienlijk helderder is dan Saturnus. Kijk vanaf 23.00 uur, wanneer de avondschemering ten einde is.

  • 3 augustus: Volle Maan in Steenbok (avond)

    3 augustus: Volle Maan in Steenbok (avond)

    Volle Maan (17.59 uur). Rond 23.00 uur staat de maan laag in het zuidoosten, in het Dierenriemsterrenbeeld Steenbok.

  • 8 augustus: Mars en maan op een lijn

    8 augustus: Mars en maan op een lijn

    Rond middernacht zie je heel laag in het oosten een vrij wijde samenstand van de maan en de planeet Mars. Later in de nacht (zondag 9 augustus) staat het duo hoger aan de hemel en ook op een iets kleinere schijnbare afstand.

  • 9 augustus: Mars linksboven maan

    9 augustus: Mars linksboven maan

    Wie vroeg op is, ziet rond 04.30 uur hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel een mooie samenstand van de maan en de planeet Mars, linksboven de maan.

  • 10 augustus: Mars en maan (herkansing)

    10 augustus: Mars en maan (herkansing)

    Aan het begin van de ochtendschemering, tussen 04.30 en 04.45 uur, is hoog in het zuidzuidoosten een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Mars.

  • 11 augustus: Laatste Kwartier (halve maan)

    11 augustus: Laatste Kwartier (halve maan)

    Laatste Kwartier (18.45 uur). ’s Morgens vroeg, rond 05.00 uur, zie je de halfverlichte maan hoog aan de zuidoostelijke hemel.

  • 12 augustus: Perseïden-meteorenzwerm

    12 augustus: Perseïden-meteorenzwerm

    Maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm. De kosmische stofjes die je in de dampkring ziet verbranden als ‘vallende sterren’ zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. De meeste meteoren zijn in de tweede helft van de nacht te zien.

  • 13 augustus: heldere Venus in oosten (ochtend)

    13 augustus: heldere Venus in oosten (ochtend)

    Venus, de buurplaneet van de aarde, bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon en is een zeer opvallende verschijning aan de oostelijke ochtendhemel, in het westelijk deel van het sterrenbeeld Tweelingen. De planeet is zo helder dat hij ook tijdens de ochtendschemering nog goed zichtbaar is.

  • 15 augustus: maan en Venus op een lijn

    15 augustus: maan en Venus op een lijn

    ’s Morgens vroeg is een mooie, wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de heldere planeet Venus. Om 05.30 uur, als het al flink schemert, staat het duo hoog in het oosten.