Hemelverschijnselen

  • 18 november: Venus linksonder maansikkel

    18 november: Venus linksonder maansikkel

    Kort voor zonsopkomst, vanaf 07.30 uur, zie je laag aan de zuidoostelijke hemel een wijde samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, op geruime afstand linksonder de maan.
  • 20 november: Nieuwe Maan

    20 november: Nieuwe Maan

    Vandaag is het Nieuwe Maan.
  • 23 november: Maansikkel in zuidwesten

    23 november: Maansikkel in zuidwesten

    Probeer of je tijdens de avondschemering, tussen 17.00 en 17.30 uur, de smalle maansikkel kunt ontwaren, heel laag in het zuidwesten. Gebruik eventueel een verrekijker.
  • 28 november: Saturnus links van maan

    28 november: Saturnus links van maan

    Om 19.00 uur staat de half verlichte maan vrij hoog in het zuiden. Op grote afstand links van de maan is de planeet Saturnus zichtbaar. de heldere ster die je onder de maan ziet staan, laag aan de hemel, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
  • 29 november: Saturnus onder maan

    29 november: Saturnus onder maan

    Vannacht staat de planeet Saturnus op kleine afstand onder de maan. Om 19.45 uur zie je de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidelijke horizon.
  • 30 november: Venus rechtsonder maan

    30 november: Venus rechtsonder maan

    Vannacht staat Saturnus op grote afstand rechtsonder de maan. Bekijk de wijde samenstand rond 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.
  • 4 december: Maan schuift voor Zevengesternte

    4 december: Maan schuift voor Zevengesternte

    In de vroege ochtenduren schuift de vrijwel vol verlichte maan voor de sterren van het Zevengesternte langs. De bedekking van de open sterrenhoop speelt zich af tussen 04.00 en 06.30 uur, hoog aan de westelijke hemel. Je hebt wel een flinke verrekijker nodig om de sterren te zien in het felle maanlicht.
  • 5 december: Grote Volle Maan

    5 december: Grote Volle Maan

    De maan staat dichter bij de aarde dan gemiddeld. Zo’n extra grote en heldere Volle Maan wordt in de volksmond wel een ‘supermaan’ genoemd. Maar de maan is natuurlijk altijd super!
  • 6 december: Jupiter linksonder maan

    6 december: Jupiter linksonder maan

    Wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op grote afstand linksonder de maan. Kijk vanaf 20.30 uur, aan de oostnoordoostelijke hemel. Linksboven Jupiter zijn ook de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen zichtbaar.
  • 7 december: Mercurius laat in zuidoosten

    7 december: Mercurius laat in zuidoosten

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen (rechts) van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 07.30 uur, kun je laag in het zuidoosten op zoek naar de kleine planeet.