24 september: halve maan in boogschutter (avond)
Eerste Kwartier (03.55 uur). De halfverlichte maan staat ’s avonds laag in het zuidzuidwesten, in het sterrenbeeld Boogschutter. Links van de maan zijn de planeten Jupiter en Saturnus zichtbaar.
Eerste Kwartier (03.55 uur). De halfverlichte maan staat ’s avonds laag in het zuidzuidwesten, in het sterrenbeeld Boogschutter. Links van de maan zijn de planeten Jupiter en Saturnus zichtbaar.
Vanavond is een fraaie groepering te zien van de maan en de reuzenplaneten Saturnus (vrijwel recht boven de maan) en Jupiter (op iets grotere afstand rechtsboven de maan). Bekijk het trio rond 21.00 uur, aan de zuidelijke hemel.
In het najaar is het beroemde sterrenbeeld Grote Beer (ook wel bekend als de Steelpan) rond middernacht zichtbaar boven de noordelijke horizon. De sterren Merak en Dubhe, aan de zijkant van de pan, wijzen je de weg naar de Poolster, die exact in het noorden staat.
Volle Maan (23.05 uur). De maan staat rond dit tijdstip vrij hoog in het zuidoosten. Op grote afstand links van de maan is de planeet Mars zichtbaar. Verder bereikt Mercurius vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon, maar omdat de kleine planeet vrijwel tegelijkertijd met de zon ondergaat, is hij niet zichtbaar.
Mooie nauwe samenstand van de maan en de rode planeet Mars, op kleine afstand links van de maan. Bekijk het duo vanaf 22.00 uur, in het oostzuidoosten.
Vanmorgen vindt aan de oostelijke hemel een extreem nauwe samenstand plaats van de heldere planeet Venus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Regulus staat pal boven Venus, maar is veel minder helder, zodat je een verrekijker nodig hebt om hem te zien. Probeer het rond 06.00 uur. De samenstand is natuurlijk maar schijnbaar; Regulus staat in werkelijkheid ongeveer vijf miljoen keer zo ver weg! Deze ochtend is in het westzuidwesten ook een zeer nauwe samenstand te zien van de afnemende maan en de planeet Mars.
De maan wordt vannacht op grote afstand geflankeerd door twee oranjerode hemellichamen: de planeet Mars en de ster Aldebaran in de Stier. Kijk rond middernacht in het oostzuidoosten.
Samenstand van de maan en Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier, vrijwel recht onder de maan. Kijk tussen 23.30 en 24.00 uur, aan de oostelijke hemel.
Maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De ‘vallende sterren’ worden veroorzaakt door stofjes van komeet Giacobini-Zinner die hoog in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen aan het gloeien brengen.
Laatste Kwartier (02.39 uur). Rond 06.30 uur zie je de halfverlichte maan zeer hoog in het zuidoosten; linksboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen.