Hemelverschijnselen

  • 13 september: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    13 september: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    Wijde samenstand van de half verlichte maan en de oranjerode hoofdster Aldebaran in het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Kijk rond middernacht, vrij laag in het oostnoordoosten. Aldebaran staat op geruime afstand rechtsonder de maan.
  • 14 september: Halve maan in Stier

    14 september: Halve maan in Stier

    Laatste Kwartier (12.32 uur). ’s Morgens vroeg rond 05.30 uur, als het begint te schemeren, staat de maan zeer hoog boven de zuidoostelijke horizon, in het sterrenbeeld Stier.
  • 16 september: Jupiter onder maan

    16 september: Jupiter onder maan

    ’s Morgens vroeg is een fraaie groepering zichtbaar van de afnemende maan, de reuzenplaneet Jupiter (op enige afstand pal onder de maan) en de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen (links van de maan). Kijk rond 05.30 uur, hoog boven de oostelijke horizon.
  • 18 september: Venus linksonder maan

    18 september: Venus linksonder maan

    Tijdens de ochtendschemering, rond 06.00 uur, zie je de afnemende maansikkel boven de oostelijke horizon. De heldere ‘ster’ op grote afstand linksonder de maan is de planeet Venus. Net linksonder Venus is ook de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw zichtbaar.
  • 19 september: Maan bedekt Venus

    19 september: Maan bedekt Venus

    Tussen 13.59 en 15.15 uur (tijdstippen gelden voor Utrecht) wordt Venus door de maan bedekt, hoog aan de zuidwestelijke hemel. Om het verschijnsel waar te nemen, is een goede verrekijker of een kleine telescoop nodig.
  • 21 september: Zonsverduistering in Nieuw-Zeeland

    21 september: Zonsverduistering in Nieuw-Zeeland

    In Nieuw-Zeeland, het zuidwesten van de Stille Oceaan en delen van Antarctica is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar.
  • 22 september: Herfst

    22 september: Herfst

    Begin van de astronomische herfst (20.19 uur). De zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum dure dag en nacht overal op aarde even lang.
  • 27 september: Antares (Schorpioen) boven maan

    27 september: Antares (Schorpioen) boven maan

    Tijdens de avondschemering, tussen 20.00 en 20.30 uur, is de wassende maan laag aan de zuidwestelijke hemel zichtbaar. Pal boven de maan staat de ster Antares in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen. Om die te zien zul je wel een verrekijker nodig hebben, en bovendien een volledig vrij zicht op de horizon.
  • 30 september: Halve maan in Boogschutter

    30 september: Halve maan in Boogschutter

    Eerste Kwartier (01.53 uur). ’s Avonds rond 20.15 uur, als het nog volop schemert, zie je de half verlichte maan precies in het zuiden, op vrij geringe hoogte boven de horizon, in het sterrenbeeld Boogschutter.
  • 1 oktober: Herfstvierkant (Pegasus) boven Saturnus

    1 oktober: Herfstvierkant (Pegasus) boven Saturnus

    In de loop van de avond, rond 22.30 uur, zie je de planeet Saturnus als een heldere ‘ster’ boven de zuidoostelijke horizon. Pal boven Saturnus is het zogeheten Herfstvierkant zichtbaar – de vier helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.