28 juni: Eerste Kwartier (halve maan)
Eerste Kwartier (10.16 uur). ’s Avonds rond 23.30 uur staat de halfverlichte maan aan de zuidwestelijke hemel; op grote afstand linksonder de maan is Spica te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.
Eerste Kwartier (10.16 uur). ’s Avonds rond 23.30 uur staat de halfverlichte maan aan de zuidwestelijke hemel; op grote afstand linksonder de maan is Spica te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.
Vanavond zie je Spica, de hoofdster van de Maagd, op geruime afstand rechtsonder de wassende maan. Bekijk de wijde samenstand tussen 23.30 en 24.00 uur, boven de zuidwestelijke horizon.
Rond 23.30 uur is in het zuiden een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de oranjerode ster Antares, in de Schorpioen. Antares staat op kleine afstand rechtsonder de maan.
Om 13.35 uur staat de aarde in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
Volle Maan (06.44 uur). ’s Avonds rond 23.30 uur zie je de maan laag aan de zuidoostelijke hemel. Op kleine afstand recht boven de maan is de heldere reuzenplaneet Jupiter zichtbaar; iets verder naar links is ook Saturnus te zien, die een stuk zwakker is. Rond 02.30 uur (maandag 6 juli) bereiken de drie hemellichamen hun hoogste positie aan de hemel, in het zuiden. In Noord- en Zuid-Amerika is eerder op de dag een gedeeltelijke bijschaduwverduistering van de maan zichtbaar geweest, maar daarvan was in Noordwest-Europa niets te zien.
Ook vannacht staan de maan en de planeten Jupiter en Saturnus dicht bij elkaar aan de hemel. Rond middernacht zijn de drie hemellichamen zichtbaar boven de zuidoostelijke horizon.
’s Morgens vroeg, voor het aanbreken van de ochtendschemering, is aan de zuidoostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Mars, op grote afstand links van de maan. Kijk rond 04.00 uur.
De rode planeet Mars staat vanmorgen op kleine afstand rechtsboven de maan. Om 04.00 uur, wanneer het begint te schemeren, staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon. Veel lager in het oostnoordoosten schittert de heldere planeet Venus, met vlak daaronder de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Met een verrekijker is de ster ook om 04.30 uur nog wel zichtbaar, wanneer het duo iets hoger aan de hemel staat.
Laatste Kwartier (01.29 uur). Op grote afstand rechtsboven de halfverlichte maan zie je de planeet Mars. Bekijk de wijde samenstand tussen 03.00 en 03.30 uur, in het oostzuidoosten.
Vandaag staat de reuzenplaneet Jupiter in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij (gezien vanaf de aarde) precies tegenover de zon aan de hemel staat. Jupiter is daardoor de gehele nacht zichtbaar, in het sterrenbeeld Boogschutter. Rond 01.45 uur (woensdag 15 juli) bereikt hij zijn hoogste stand in het zuiden. Op vrij kleine afstand links van Jupiter is Saturnus zichtbaar.