Hemelverschijnselen

  • 27 november: Spica (Maagd) dichtbij maansikkel

    27 november: Spica (Maagd) dichtbij maansikkel

    Nauwe samenstand van de afnemende maansikkel en de ster Spica, de helderste ster in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk het tweetal aan het eind van de nacht, rond 06.30 uur, laag boven de zuidoostelijke horizon. Vermoedelijk zal ook het zogeheten asgrauwe schijnsel (ook wel het aardlicht genoemd) te zien zijn: het ‘donkere’ deel van de maan wordt dan beschenen door de aarde, waardoor het toch nog een beetje zichtbaar is.
  • 30 november: Orion goed zichtbaar

    30 november: Orion goed zichtbaar

    Eind november kun je rond 23.00 uur hoog in het zuidoosten het prachtige wintersterrenbeeld Orion zien staan, met de drie opvallende gordelsterren, precies op een rijtje.
  • 1 november: Saturnus links van maan

    1 november: Saturnus links van maan

    Tot diep in de nacht is een mooie, wijde samenstand te zien van de wassende maan en de planeet Saturnus, op geruime afstand links van de maan. Rond 19.00 uur, als de avondschemering ten einde is, zie je de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidoosten.
  • 2 november: Saturnus rechtsonder maan

    2 november: Saturnus rechtsonder maan

    Vanavond staat Saturnus op kleine afstand rechtsonder de maan. Bekijk de samenstand vanaf 19.00 uur, wanneer het duo vrij hoog in het zuidoosten te vinden is.
  • 3 november: Zon loopt kwartier voor op klok

    3 november: Zon loopt kwartier voor op klok

    Vandaag bereikt de tijdvereffening zijn maximale positieve waarde van +16,5 minuut. Dat betekent dat de zon ruim een kwartier voorloopt op de klok, en al om 12.24 uur in het zuiden staat in plaats van om 12.40 uur. Het verschil ontstaat door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.
  • 5 november: Grote Volle Maan

    5 november: Grote Volle Maan

    ’s Avonds om 19.30 uur zie je de maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel. De afstand tot de aarde is kleiner dan normaal. De maan is 7% groter en 14% helderder dan gemiddeld. Sommigen noemen die een ‘supermaan’. Maar de maan is natuurlijk altijd super om te zien!
  • 6 november: Zevengesternte boven maan

    6 november: Zevengesternte boven maan

    Met een verrekijker kun je op kleine afstand rechtsboven de nog vrijwel vol verlichte maan op zoek naar de sterretjes van het Zevengesternte. Probeer het rond 21.00 uur, vrij hoog aan de oostelijke hemel. Vandaag is ook het maximum van de Tauriden, maar de maan stoort.
  • 7 november: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    7 november: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    Op grote afstand rechtsonder de maan staat de oranjerode ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Bekijk de wijde samenstand rond 21.00 uur, aan de oostelijke hemel.
  • 9 november: Tweelingen links van maan

    9 november: Tweelingen links van maan

    Laat op de avond, rond 22.30 uur, zie je vrij laag in het oostnoordoosten een mooie groepering van de afnemende maan, de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen (links van de maan) en de reuzenplaneet Jupiter, vrijwel pal onder de maan.
  • 10 november: Jupiter rechtsboven maan

    10 november: Jupiter rechtsboven maan

    Wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, op geruime afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 23.00 uur, vrij laag in het oostnoordoosten.