Inga Kamp nieuwe directeur Groningse sterrenkundigen

Sterrenkundige Inga Kamp is vanaf 1 april de nieuwe directeur van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze volgt Léon Koopmans op. Kamp is aangesteld voor een periode van drie jaar.

(c) Inga Kamp
(c) Inga Kamp

Inga Kamp onderzoekt stervorming, planeetvorming en de chemie van planeetvormende schijven. Ze is onder andere projectleider van de Dutch Astrochemistry Netwerk III en medeprojectleider van MINDS, de MIRI mid-INfrared Disk Survey. In 2024 werd binnen dat project ontdekt dat planeetvormende schijven rond jonge, lichte sterren anders zijn dan rond zon-achtige sterren. In 2023 zagen sterrenkundigen uit dat project voor het eerst benzeen in een planeetvormende schijf. En in 2022 vonden ze water in de zone rond een ster waar rotsachtige planeten kunnen voorkomen.

Inga Kamp promoveerde in 1998 aan het Institut für Theoretische Physik und Astrophysik, Kiel (Duitsland). In 2000 kwam ze met een Marie Curie Fellowship naar Leiden en deed er vervolgens ook nog een postdoc. Van 2004 tot 2007 werkte ze voor ESA bij het STScI in Baltimore (VS). In 2008 werd ze benoemd tot universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2017 is ze hoogleraar aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Inga Kamp wil in de komende jaren zorgen dat de medewerkers van het Kapteyn Instituut elkaar waarderen, en elkaar helpen en steunen in moeilijke tijden. Ze zegt: "Alleen samen kunnen we de uitdagingen aangaan die voor ons liggen." Kamp kijkt uit naar de verhuizing naar het nieuwe Feringa Building. "Daarbij wil ik zorgen dat ons unieke karakter behouden blijft en dat ook de bachelor- en masterstudenten zich thuis voelen."

Door haar benoeming treedt Kamp automatisch toe tot het bestuur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Bronnen: www.astronomie.nl, Wikipedia, Rijksuniversiteit Groningen