Leidse planeetonderzoeker Sebastiaan Haffert ontvangt New Horizons Prize 2025

Planeetonderzoeker Sebastiaan Haffert (Universiteit Leiden) is een van de ontvangers van de New Horizons in Physics Prize 2025. Hij krijgt de prijs voor het ontwikkelen van technieken waarmee telescopen corrigeren voor verstoringen in de aardatmosfeer. Daardoor kunnen bijvoorbeeld kleine exoplaneten worden bekeken.

(c) Sebastiaan Haffert
(c) Sebastiaan Haffert

Sebastiaan Haffert deelt de prijs van 100.000 dollar met Rebecca Jensen-Clem (University of California) en Maaike van Kooten (promoveerde in Leiden, werkt nu in Canada). Ze krijgen de prijs voor het ontwikkelen en mogelijk maken van zogeheten extreme adoptieve optiek. Dat is een techniek die telescopen gebruiken om te corrigeren voor verstoringen van de aardatmosfeer. Dankzij de techniek kunnen bijvoorbeeld kleine exoplaneten direct in beeld worden gebracht.

Sebastiaan Haffert ontving eind 2024 een Vidi-beurs waarmee hij een eigen onderzoeksgroep kan opzetten. In 2022 kreeg hij een eervolle vermelding bij de driejaarlijkse prijs voor het beste sterrenkundeproefschrift. In 2019 maakte hij een directe afbeelding van twee exoplaneten die als een stofzuiger een spoor trekken in een stofschijf rond een jonge ster. En in 2015 won hij een prijs voor het beste afstudeeronderzoek.

Over de prijs
De New Horizons in Physics Prize is onderdeel van de in 2012 opgerichte jaarlijkse Breakthrough Prize. Het is 's werelds grootste internationale wetenschapsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Eerdere Nederlandse winnaars van de New Horizons in Physics Prize zijn Samaya Nissanke (2020) en Nienke van der Marel (2024).

Oeuvreprijs voor Gerard 't Hooft
Tegelijk met Haffert kreeg de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft te horen dat hij een speciale oeuvreprijs ontvangt. 't Hooft ontvangt de prijs van 3 miljoen dollar vanwege de fundamentele inzichten die zijn werk heeft opgeleverd voor het standaardmodel van de natuurkunde.

Bron: nieuwsbericht Breakthrough Prizes