Hemelverschijnselen

  • 7 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

    7 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

    Tussen 06.30 en 06.45 kun je opnieuw proberen om de ster Antares in de Schorpioen te vinden, op flinke afstand rechts van de afnemende maansikkel. De twee hemellichamen staan laag boven de zuidzuidoostelijke horizon.
  • 11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt

    11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt

    Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste negatieve waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas. Vandaag is het ook Nieuwe Maan (20.05 uur).
  • 13 februari: Heel smalle maansikkel in vroege avond

    13 februari: Heel smalle maansikkel in vroege avond

    Het zal niet meevallen, maar tijdens de avondschemering kun je heel laag aan de westzuidwestelijke hemel op zoek naar de zeer jonge maansikkel. Probeer het tussen 18.30 en 19.00 uur. Zorg voor een zo vrij mogelijk uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker. Als het vandaag niet lukt, probeer het dan op zondag 14 februari nog eens.
  • 17 februari: Mars tussen maan en Zevengesternte

    17 februari: Mars tussen maan en Zevengesternte

    De planeet Mars bevindt zich vanavond ongeveer halverwege de maan (op grote afstand rechtsonder de planeet) en het Zevengesternte (linksboven). Links van het Zevengesternte is de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier zichtbaar, die net als Mars een opvallende oranjerode kleur heeft en ongeveer even helder is. Kijk rond 20.30 uur, hoog in het zuidwesten.
  • 18 februari: Mars vlak boven maan (avond)

    18 februari: Mars vlak boven maan (avond)

    Fraaie samenstand van de maan en de planeet Mars, op kleine afstand vrijwel pal boven de maan. Om 20.00 uur staat het tweetal zeer hoog in het zuidwesten. Pas na middernacht verdwijnen ze onder de horizon.
  • 19 februari: Halve maan met Aldebaran links en Mars rechts

    19 februari: Halve maan met Aldebaran links en Mars rechts

    Eerste Kwartier (19.47 uur). De half verlichte maan wordt vanavond geflankeerd door twee oranjerode sterren: links van de maan staat Aldebaran in het sterrenbeeld Stier; op vrijwel dezelfde afstand rechts van de maan zie je de planeet Mars. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.
  • 20 februari: Aldebaran (Stier) onder maan

    20 februari: Aldebaran (Stier) onder maan

    Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier, staat vanavond vrijwel recht onder wassende maan. Kijk rond 20.30, hoog boven de zuidwestelijke horizon.
  • 23 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

    23 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

    Linksboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux, in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de samenstand om 20.00 uur, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel.
  • 26 februari: Maan en Regulus (Leeuw) bij elkaar

    26 februari: Maan en Regulus (Leeuw) bij elkaar

    Aan het begin van de nacht is laag aan de oostelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de bijna vol verlichte maan en de heldere ster Regulus, in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 20.00 uur.
  • 27 februari: Denobola (staart van de Leeuw) links van Volle maan

    27 februari: Denobola (staart van de Leeuw) links van Volle maan

    Volle Maan (09.17 uur). De ster die je rond 21.00 uur links van de maan ziet staan, aan de oostelijke hemel, is Denebola; hij markeert de staart van de Leeuw.