Hemelverschijnselen

  • 16 maart: Spica (Maagd) boven maan

    16 maart: Spica (Maagd) boven maan

    Nauwe samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, vrijwel exact boven de maan. Bekijk de samenstand tegen middernacht, aan de zuidoostelijke hemel. Mogelijk heb je een verrekijker nodig om Spica te onderscheiden in het felle maanlicht.
  • 20 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

    20 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

    ’s Morgens rond 05.00 uur is in het zuiden een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op enige afstand links van de maan. Vandaag om 10.01 uur begint ook de astronomische lente: de zon beweegt dan van zuid naar noord over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
  • 21 maart: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

    21 maart: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

    Vanmorgen staat de ster Antares in de Schorpioen op enige afstand rechtsboven de maan. Bekijk de samenstand vanaf 05.00 uur, vrij laag aan de zuidelijke hemel.
  • 22 maart: Laatste Kwartier

    22 maart: Laatste Kwartier

    Tijdens de ochtendschemering zie je de half verlichte maan vrij laag aan de zuidelijke hemel, in het Dierenriemsterrenbeeld Boogschutter.
  • 29 maart: Gedeeltelijke zonsverduistering

    29 maart: Gedeeltelijke zonsverduistering

    Van 11.16 tot 13.04 uur (tijdstippen voor Utrecht) is vanuit Nederland en België een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Tijdens het maximum van de eclips, om 12.09 uur, wordt 36% van de middellijn van de zon door de maan bedekt.
  • 30 maart: Start zomertijd

    30 maart: Start zomertijd

    Om 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) wordt de klok een uur vooruitgezet, naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).
  • 31 maart: Maansikkel met mogelijk aardlicht

    31 maart: Maansikkel met mogelijk aardlicht

    Aan het begin van de avond, vanaf 21.00 uur, is boven de westelijke horizon een mooie smalle maansikkel zichtbaar. Waarschijnlijk is ook het zogeheten aardlicht goed te zien.