Hemelverschijnselen

  • 20 december: Nieuwe Maan

    20 december: Nieuwe Maan

    Vandaag is er geen maan. Lekker donker!
  • 21 december: Winter

    21 december: Winter

    Begin van de astronomische winter (16.03 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste punt aan de hemel. Op het noordelijk halfrond is 21 december de kortste dag van het jaar.
  • 23 december: Maximum van de Ursiden (valt tegen)

    23 december: Maximum van de Ursiden (valt tegen)

    De Ursiden is een meteorenzwerm die afkomstig lijkt te zijn uit het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major). Er is vrijwel geen maanlicht, maar de zwerm is niet zo groot. Check ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Ursiden_2025.html
  • 26 december: Saturnus links van maan

    26 december: Saturnus links van maan

    In de eerste helft van de nacht is een mooie samenstand zichtbaar van de wassende maan en de planeet Saturnus, op enige afstand links van de maan. Rond 18.30 uur, als de avondschemering ten einde is, zie je de twee hemellichamen hoog boven de zuidelijke horizon.
  • 27 december: Saturnus rechtsonder halve maan

    27 december: Saturnus rechtsonder halve maan

    Eerste Kwartier (20.09 uur). De half verlichte maan staat om 18.30 uur hoog aan de zuidelijke hemel. Op grote afstand rechtsonder de maan is de planeet Saturnus te zien.
  • 31 december: Zevengesternte rechts van maan

    31 december: Zevengesternte rechts van maan

    Met een verrekijker kun je op kleine afstand rechts van de maan het Zevengesternte onderscheiden. Probeer het rond 19.00 uur, hoog in het oostzuidoosten. Eerder op de dag wordt de sterrenhoop door de maan bedekt, maar dat is vanuit Europa niet te zien.