Hemelverschijnselen

  • 23 oktober: Aldebaran (Stier) onder opkomende maan

    23 oktober: Aldebaran (Stier) onder opkomende maan

    Vrijwel recht onder de opkomende maan zie je de oranjerode ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Rechtsboven de maan staat het Zevengesternte, maar door het vele maanlicht zul je waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben om die sterrenhoop te zien. Bekijk de groepering rond 22.30 uur aan de oostelijke hemel.
  • 25 oktober: Mercurius laag in oosten (ochtend)

    25 oktober: Mercurius laag in oosten (ochtend)

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Ongeveer een uur voor zonsopkomst, rond 07.15 uur, zie de kleine planeet als een heldere ‘ster’ in het sterrenbeeld Maagd, vrij laag boven de oostelijke horizon.
  • 27 oktober: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan (nacht)

    27 oktober: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan (nacht)

    Rond middernacht staat de half verlichte maan laag in het oostnoordoosten. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
  • 28 oktober: Castor en Pollux rechtsboven halve maan (ochtend)

    28 oktober: Castor en Pollux rechtsboven halve maan (ochtend)

    Laatste Kwartier (22.05 uur). ’s Morgens rond 07.00 uur zie je de maan heel hoog in het zuiden; rechtsboven de maan zijn Castor en Pollux in de Tweelingen zichtbaar.
  • 29 oktober: Venus als heldere 'avondster' in zuidwesten

    29 oktober: Venus als heldere 'avondster' in zuidwesten

    Venus bereikt vandaag de grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De planeet is tijdens de avondschemering zichtbaar als een heldere ‘ster’, laag in het zuidwesten.
  • 31 oktober: Wintertijd: klok een uur terug

    31 oktober: Wintertijd: klok een uur terug

    Invoering van de wintertijd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) wordt de klok één uur teruggezet, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).