22 september: Start herfst: dag en nacht overal even lang
Begin van de sterrenkundige herfst (21.21 uur): de zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
25 september: Zevengesternte linksboven maan (avond)
Op enige afstand linksboven de maan staat het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Vanwege het vele maanlicht heb je misschien een verrekijker nodig om het groepje sterren te zien. Op iets grotere afstand linksonder de maan is Aldebaran zichtbaar, de oranjerode hoofdster van de Stier. Kijk rond middernacht in het oosten.
26 september: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan (nacht)
Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier, staat vannacht rechtsonder de afnemende maan. Bekijk de wijde samenstand rond middernacht, vrij laag boven de oostelijke horizon.
29 september: Winterzeshoek omgeeft maan (ochtend)
Laatste Kwartier (03.57 uur). Aan het eind van de nacht, rond 06.00 uur, staat de half verlichte maan zeer hoog in het zuidoosten. Hij wordt omgeven door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).
30 september: Castor en Pollux links van maan (ochtend)
Links van de afnemende maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 06.00 uur, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel.
1 oktober: Castor en Pollux rechtsboven maan (ochtend)
’s Morgens vroeg zie je de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen op geruime afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het oostzuidoosten.
3 oktober: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan (ochtend)
Tegen 06.00 uur ’s morgens zie je vrij laag aan de oostelijke hemel een fraaie samenstand van de maansikkel en de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechtsonder de maan.
6 oktober: Nieuwe Maan
Nieuwe Maan (13.05 uur).
9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden
Rond 19.30 uur, wanneer het nog volop schemert, kun je heel laag aan de zuidwestelijke hemel een fraaie samenstand zien van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op kleine afstand linksonder de maan. Zorg wel voor een vrij uitzicht. Vannacht is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De ruimtestofjes die je hoog in de dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner.
13 oktober: Saturnus linksboven maan (avond)
Eerste Kwartier (05.25 uur). ’s Avonds om 20.15 uur staat de half verlichte maan precies in het zuiden, vrij laag boven de horizon. Op flinke afstand linksboven de maan zie je de planeet Saturnus; nog veel verder naar links schittert Jupiter, die een stuk helderder is.