Hemelverschijnselen

  • 28 juli: Meteorenzwerm Delta-Aquariden (ongunstig)

    28 juli: Meteorenzwerm Delta-Aquariden (ongunstig)

    Vanavond rond 21.00 uur is het maximum van de Delta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. Helaas staat Waterman laag aan de hemel dus zijn de meteoren niet goed te zien. Check ook hemel.waarnemen.

  • 1 augustus: Halve maan in Weegschaal

    1 augustus: Halve maan in Weegschaal

    Eerste Kwartier (14.41 uur). ’s Avonds rond 22.45 uur, als het nog volop schemert, zie je de half verlichte maan laag boven de zuidwestelijke horizon, in het onopvallende sterrenbeeld Weegschaal.
  • 3 augustus: Antares (Schorpioen) linksboven maan

    3 augustus: Antares (Schorpioen) linksboven maan

    Linksboven de wassende maan is de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar. Bekijk de samenstand rond 23.00 uur, laag aan de zuidzuidwestelijke hemel. Mogelijk heb je een verrekijker nodig om Antares te zien tijdens de schemering.
  • 4 augustus: Antares (Schorpioen) rechts van maan

    4 augustus: Antares (Schorpioen) rechts van maan

    Wijde samenstand van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, op grote afstand rechts van de maan. Kijk rond 23.00 uur in het zuidzuidwesten.
  • 9 augustus: Volle Maan in Steenbok

    9 augustus: Volle Maan in Steenbok

    Even voor 22.00 uur komt de Volle Maan op in het oostzuidoosten. Rond 23.15 uur staat hij precies in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Steenbok.
  • 11 augustus: Saturnus linksonder maan

    11 augustus: Saturnus linksonder maan

    Tegen middernacht is aan de oostzuidoostelijke hemel een vrij wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, op geruime afstand linksonder de maan.
  • 12 augustus: Jupiter, Venus, Saturnus, maan

    12 augustus: Jupiter, Venus, Saturnus, maan

    ’s Morgens vroeg, rond 04.30 uur, is aan de oostnoordoostelijke hemel een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de planeten Venus (de helderste) en Jupiter (op kleine afstand linksboven Venus). ’s Avonds tegen middernacht zie je in het oostzuidoosten een wijde samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op geruime afstand rechts van de maan.
  • 13 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (maan stoort)

    13 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (maan stoort)

    Vanochtend vroeg om 03.00 uur is het maximum van de Perseïden, de bekende meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. Helaas gooit de maan roet in het eten. Meer info via hemel.waarnemen.

  • 16 augustus: Zevengesternte linksonder halve maan

    16 augustus: Zevengesternte linksonder halve maan

    Laatste Kwartier (07.12 uur). Aan het begin van de ochtendschemering, rond 04.30 uur, zie je de half verlichte maan zeer hoog aan de oostzuidoostelijke hemel. Linksonder de maan moet de open sterrenhoop het Zevengesternte zichtbaar zijn.
  • 17 augustus: Aldebaran (Stier) onder maan

    17 augustus: Aldebaran (Stier) onder maan

    ’s Morgens rond 04.30 uur, als het net begint te schemeren, zie je hoog in het oosten een mooie groepering van de maan, de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (op grote afstand onder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven de maan).