Wijde samenstand van de maan en de oranjerode ster Antares, de hoofdster van de Schorpioen, op geruime afstand links van de maan. Bekijk het tweetal rond middernacht, vrij laag aan de zuidelijke hemel.
20 juni: Begin zomer, kortste nacht
Vannacht staat Antares, de hoofdster van de Schorpioen, op enige afstand rechtsboven de maan. Kijk rond middernacht in het zuiden. Vandaag begint ook de astronomische zomer. Om 22.50 uur bereikt de zon zijn noordelijkste positie aan de hemel. De nacht van 20 op 21 juni is op het noordelijk halfrond de kortste nacht van het jaar; zelfs midden in de nacht wordt het niet echt donker.
22 juni: Volle Maan in Boogschutter
Volle Maan (03.07 uur). Pas kort na middernacht komt de maan op in het zuidoosten; rond 02.30 uur bereikt hij zijn hoogste positie boven de zuidelijke horizon, in het sterrenbeeld Boogschutter. In de zomer staat de Volle Maan echter nooit hoog aan de hemel.
27 juni: Saturnus links van maan
Rond 03.30 uur is aan de zuidoostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op grote afstand links van de maan.
28 juni: Saturnus rechts van halve maan
Laatste Kwartier (23.53 uur). ’s Morgens rond 03.30 uur, als het al flink begint te schemeren, zie je de half verlichte maan vrij hoog in het zuidoosten, met op geruime afstand rechts ervan de planeet Saturnus.
1 juli: Mars linksonder maan
Mooie, wijde samenstand van de afnemende maan en de rode planeet Mars, linksonder de maan. Rond 04.00 uur zie je de twee hemellichamen boven de oostelijke horizon.
2 juli: Mars rechts van maan
Vandaag staat Mars op enige afstand rechts van de maan. Kijk rond 04.00 uur, vrij laag in het oosten. Links van de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn.
3 juli: Jupiter onder maansikkel
Jupiter staat vanmorgen pal onder de afnemende maansikkel, laag in het oostnoordoosten. Bekijk de samenstand tussen 04.00 en 04.30 uur, als het begint te schemeren.
5 juli: Aarde verst van de zon
Om 07.06 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).