De James Webb-ruimtetelescoop is eind 2021 gelanceerd en bezorgde in de zomer van 2022 de eerste haarscherpe beelden. Het grote verschil tussen ruimtetelescoop Hubble en de Webb-telescoop is dat Hubble vooral kijkt naar zichtbaar licht en ultraviolet licht terwijl Webb zich richt op infraroodlicht.
De Webb kan waarnemen op golflengtes van 0,6 tot 28 micrometer. Op die frequenties kan hij licht opvangen van vroege sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal zijn ontstaan. Daarmee kunnen astronomen bepalen hoe de oudste sterrenstelsels zijn geëvolueerd. Ook kunnen ze met Webb mogelijk signalen van leven op andere planeten ontdekken.
Webb is de grootste en krachtigste telescoop die ooit in de ruimte is gelanceerd. Europa (het Europese ruimteagentschap ESA) heeft binnen de samenwerking met NASA en CSA de spectrograaf NIRSpec geleverd en 50% van het midinfraroodinstrument MIRI. Het hart van de MIRI-spectrometer is in Nederland ontwikkeld en gebouwd door de Optische/Infraroodgroep van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).
Nederlandse astronomen hebben veel waarneemtijd gekregen op Webb. Enkelen van hen komen in onderstaand filmpje aan het woord.