Kort antwoord:
Alleen als je te dicht in de buurt komt.
Langer antwoord:
Het klinkt eng: een gebied in de ruimte waar de zwaartekracht zo sterk is dat alles naar binnen wordt gezogen en er niets meer uit kan ontsnappen, zelfs geen licht. Toch zijn zwarte gaten redelijk onschadelijk, als je er maar niet te dicht in de buurt komt.
Stel dat de zon op een kwade dag plotseling verandert in een zwart gat. De massa van dat zwarte gat is dan gelijk aan de oorspronkelijke massa van de zon, alleen is alle materie in een enolrm veel kleiner gebiedje samengeperst. Je zou misschien denken dat de aarde dan direct wordt opgeslokt. Toch is dat hiet het geval. De baanbeweging van de aarde wordt bepaald door de massa die zich in het centrum van die baan bevindt, en daarbij maakt het niet uit in welke mate die massa is geconcentreerd. Dus als de zon morgen in een zwart gat verandert. blijft de aarde (net als de andere planeten) gewoon zijn normale baantjes trekken. Wel komt er natuurlijk heel snel een eind aan al het leven op aarde, omdat er niet langer licht en warmte van de zon wordt ontvangen.
Zelfs een vlucht op kleine afstand langs de zogeheten 'horizon' van een zwart gat loopt in de meeste gevallen goed af. Pas wanneer je die horizon passeert, beginnen de problemen: je kunt het zwarte gat dan nooit meer verlaten. De horizon omsluit het gebied waarbinnen de ontsnappingssnelheid hoger is dan de lichtsnelheid.
Van het superzware zwarte gat in de kern van ons Melkwegstelsel, op een afstand van zo'n 26.000 lichtjaar, hebben we dus niets te vrezen. Ook de talloze kleinere stellaire zwarte gaten die door het Melkwegstelsel bewegen zijn ongevaarlijk, behalve natuurlijk wanneer er één toevallig recht op ons zonnestelsel afvliegt.