Kort antwoord:
Zodra van een UFO bekend is wat het is, is het geen UFO meer!
Langer antwoord:
UFO is de afkorting van Unidentified Flying Object - een ongeïdentificeerd vliegend object. Inherent aan de term UFO is dus dat je niet weet wat het is. Zodra je iets aan de hemel ziet bewegen waarvan je geen idee hebt wat het zou kunnen zijn, heb je een UFO te pakken. Maar vaak is met een beetje speurwerk wél te achterhalen wat je hebt gezien. Dan is er geen sprake meer van een UFO, maar van een IFO.
De UFO-rage stak midden vorige eeuw de kop op toen straaljagerpiloot Kenneth Arnold schijfvormige objecten door het luchtruim zag bewegen. Sinds die tijd zijn er misschien wel honderdduizenden UFO-meldingen gedaan door mensen van over de hele wereld. Veel meldingen zijn verzameld door militaire organisaties en veiligheidsdiensten zoals de CIA, omdat men niet kon uitsluiten dat er sprake zou kunnen zijn van onbekende vijandige wapens. Er zijn zelfs verslagen van gecrashte UFO's (het beroemde Roswell-incident in New Mexico is het bekendste voorbeeld) met aliens aan boord.
In de praktijk blijken de meeste UFO-meldingen vrij snel herleid te kunnen worden naar een bekend atmosferisch of sterrenkundig verschijnsel. Vliegtuigen, satellieten, heldere meteoren, Thaise wensballonnen, vreemdgevormde wolken, halo's, bijzonnen, de planeet Venus, het internationale ruimtestation ISS, luchtballonnen, weerballonnen, vogels - allemaal zijn ze talloze malen aangezien voor een UFO of (wanneer de waarnemer zijn fantasie de vrije loop liet) voor een buitenaards ruimteschip.
Natuurlijk zijn er ook veel UFO-waarnemingen die nooit zijn opgehelderd. Bij een deel daarvan gaat het ongetwijfeld om verzonnen meldingen en grappen, maar een paar procent van alle UFO-meldingen blijven toch vooralsnog onverklaarbaar.
Overtuigende aanwijzingen of bewijzen voor de hypothese dat onze planeet bezoek heeft gehad van buitenaardse ruimteschepen met intelligente wezens aan boord, ontbreken echter. Het lijkt dan ook verstandiger om een echte, onverklaarbare UFO voorlopig gewoon te laten voor wat het is: een ongeïdentificeerd vliegend object (we weten nu eenmaal niet alles!), in plaats van een vergezochte 'verklaring' te presenteren als definitieve oplossing van het raadsel.