Kort antwoord:
Veel geluk of veel geld hebben!
Langer antwoord:
De eerste astronauten, in de jaren zestig van de vorige eeuw, waren vrijwel zonder uitzondering testpiloten van de (Amerikaanse of Russische) luchtmacht. Om tegenwoordig astronaut te worden, bijvoorbeeld om een ruimtereis naar het internationale ruimtestation ISS te maken, zoals André Kuipers dat in 2011/2012 deed, moet je een gedegen achtergrond hebben in de lucht- en ruimtevaarttechniek, of (liever nog) in de een of andere relevante wetenschappelijke discipline. Kuipers was bijvoorbeeld afgestudeerd arts.
Bovenal moet je echter veel geluk hebben. Er zijn in totaal maar een paar honderd mensen op de wereld die één of meer ruimtereizen hebben gemaakt. Het valt niet mee om tot dat selecte groepje door te dringen. Woon je in Nederland of België, dan kun je vrijwel alleen in aanmerking komen via een selectieprocedure van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Zulke astronautselectieprogramma's worden eens in depaar jaar gehouden. Er reageren vaak duizenden zeer gekwalificeerde kandidaten op, terwijl er per ronde hooguit een handjevol astronauten nodig is. De kans dat je tot de gelukkigen behoort, is dus heel erg klein.
Misschien is het handiger om te gaan sparen als je ooit een ruimtereis wilt maken. Verschillende bedrijven bieden al kortdurende commerciële ruimtevluchten aan, en binnen een paar jaar is 'ruimtetoerisme' waarschijnlijk de gewoonste zaak van de wereld. Goedkoop is het echter niet: de deelnemersprijs voor een korte vlucht met SpaceShip Two van Virgin Galactic bedraagt een slordige tweehonderdduizend dollar. Wel mag verwacht worden dat de kosten voor commerciële ruimtereizen de komende jaren zullen dalen.