Kort antwoord:
Ja.
Langer antwoord:
Het lijkt onvoorstelbaar, maar er zijn echt mensen die geloven dat het Apollo-maanprogramma volledig door de Amerikaanse NASA in scène is gezet. De tv-beelden van de maanlandingen zouden zijn opgenomen in Hollywood-studio's. Op internet kom je allerlei zogenaamde 'bewijzen' tegen dat we eind jaren zestig en begin jaren zeventig collectief in het ootje zijn genomen.
Het Amerikaanse Apollo-programma werd in extreem korte tijd gerealiseerd in een periode waarin de wereld in de greep was van de Koude Oorlog, en de Verenigde Staten aan de Sovjetunie duidelijk wilde maken wie er heer en meester was op het gebied van rakettechnologie. Voorjaar 1961 kwam president John F. Kennedy met het plan om een Amerikaan op de maan te zetten (en hem weer veilig terug te brengen naar de aarde); ruim acht jaar later zette Neil Armstrong zijn 'small step for a man, but a giant leap for mankind.' Inderdaad een prestatie van formaat.
Na de historische maanlanding van de Apollo 11 zijn er nog vijf bemande maanlandingen uitgevoerd. Tienduizenden mensen hebben de indrukwekkende lanceringen van de krachtige Saturnus V-raketten live meegemaakt. Meegebrachte maanstenen - met een kenmerkende samenstelling die afwijkt van die van aardse gesteenten - zijn door duizenden geologen onderzocht. Onbemande ruimtesondes zoals de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) hebben zelfs gedetailleerde foto's gemaakt van de zes Apollo-landingsplaatsen, waarop de maanlanders zichtbaar zijn, evenals de sporen die door de astronauten zijn achtergelaten.
Maar goed, tegen complottheorieën is geen kruid gewassen. Wie ervan overtuigd is dat alles een kleine halve eeuw geleden zorgvuldig is gefaket, laat zich natuurlijk niet overtuigen door de LRO-foto's - die zullen dan ook wel gephotoshopt zijn.