Water in protoplanetary disks - promotie Stefano Antonellini (RuG)
Op 4 maart promoveerde Stefano Antonellini aan de Rijksuniversteit Groningen op onderzoek naar water in protoplanetaire schijven.
Protoplanetaire schijven zijn de plekken waar planeten zich vormen rond jonge sterren. Deze gebieden bestaan uit stof en moleculair gas. Wat wetenschappers niet goed begrijpen is waarom er vaak geen water wordt waargenomen in protoplanetaire schijven. Stefano Antonellini presenteert in zijn proefschrift een verklaring.
Antonellini gaat uit van de fysieke eigenschappen van de individuele protoplanetaire schijven, het soort ster dat er midden in ligt en de eigenschappen van bepaalde mid-infrarood spectraallijnen. Daarnaast heeft hij ook de verborgen reservoirs van water en andere vluchtige moleculen onderzocht die zich in bevroren toestand bevinden in de koudste gebieden van de schijf.
Antonellini concludeert dat de ondoorzichtigheid van het stof de belangrijkste reden is dat we de mid- en ver-infrarood spectraallijnen van water niet goed kunnen zien in protoplanetaire schijven. Schijven met helderdere sterren in het midden zouden sterkere mid-infrarood spectraallijnen van water moeten hebben, maar de sterkere emissie door het stof verbergt deze lijnen.
Stefano Antonellini voerde zijn promotieonderzoek uit bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut, met financiering uit het European Union Seventh Framework Programme.
Promotie: 4 maart 2016
Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen
Promotors: dr. I.E.E. (Inga) Kamp en prof. dr. M.C. (Marco) Spaans
Meer informatie | Proefschrift (pdf)