Understanding disk galaxies with the Tully-Fisher relation - Promotie Anastasia Ponomareva (RUG)
Op 24 februari promoveerde Anastasia Ponomavera aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar relatie tussen de draaisnelheid en de helderheid van sterrenstelsels.
Het onderzoek van Ponomavera richtte zich op het onderzoeken van de aard en de oorsprong van de meest bestudeerde maar minst begrepen schaalrelatie van spiraalstelsels: de relatie tussen hun intrinsieke lichtkracht en hun rotatiesnelheid. In andere woorden, de correlatie tussen hoe snel een sterrenstelsel ronddraait en hoe helder het is. Deze relatie staat bekend als de Tully–Fisher relatie (TFr), vernoemd naar de astronomen die hem ontdekten in 1977.
Ponomavera was vooral geïnteresseerd in het gebruiken van de Tully-Fisher relatie als een hulpmiddel dat leidt tot een beter begrip van de intrinsieke eigenschappen van spiraalstelsels zoals hun lichtsterktes op verschillende golflengtes, hun rotatiesnelheden en de massa's van de verschillende baryonische componenten.
De nadruk van haar werk lag op het onderzoeken van de statistische eigenschappen van de multi-golflengte baryonische Tully-Fisher relatie, waarbij geprofiteerd wordt van ruimtelijk opgeloste Hi kinematica. Dit onderzoek voert eerlijke vergelijkingen uit en beantwoordt diverse open vragen over de aard van deze relatie.
Hoewel de aard en de oorsprong van de TFr onduidelijk blijven, toont het onderzoek een verband tussen de baryonische inhoud van een sterrenstelsel, gekarakteriseerd door de lichtkracht, en de totale dynamische massa, gekarakteriseerd door de rotatiesnelheid. Hierdoor is het één van de krachtigste relaties geworden in de extragalactische astronomie en levert het belangrijke randvoorwaarden voor semi-analytische modellen en numerieke simulaties van de vorming en evolutie van sterrenstelsels. Het is daarom van groot belang om een definitieve TFr tot stand te brengen en om de statistische eigenschappen van de TFr (spreiding, helling en nauwheid) te onderzoeken.
Het promotieonderzoek van Anastasia Ponomavera vond plaats bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut met financiering van het Marie Curie network en de RUG. Zij werkt nu als postdoc aan de RUG.