The composition of the interstellar medium in the Galaxy as seen through X-rays
Ciro Pinto is op dinsdag 26 februari aan de Radboud Universiteit Nijmegen gepromoveerd op zijn onderzoek naar de samenstelling van het interstellair medium (ISM). Door de absorptielijnen in de röntgenspectra van achtergrondbronnen te observeren heeft Pinto de hoeveelheid zware elementen en stof in het ISM gemeten.
De temperatuur en dichtheden van de materie in het ISM lopen sterk uiteen door sterevolutie en verschillende energetische bronnen. Zo is het ‘coronaal gas’ sterk geïoniseerd en verhit tot ongeveer een miljoen graden Celsius door schokgolven die afkomstig zijn van supernova-explosies. De materie in het jonge heelal is verrijkt met zuurstof en silicium door type II supernova-explosies. Later nam het gehalte ijzer en nikkel toe door type Ia supernova-explosies.
Pinto heeft door middel van röntgenwaarnemingen met de satelliet XMM-Newton de hoeveelheid metalen in het ISM en hun temperatuur bepaald. Uit metingen aan het gas en stof in het ISM blijkt dat de sterevolutie sneller verloopt in de binnenste regio’s van onze Melkweg. De metaalverrijking van het ISM door type II en type Ia supernova-explosies varieert binnen onze Melkweg per element.
Dinsdag 26 februari 2013
Radboud Universiteit Nijmegen, SRON Utrecht
Promotor: prof. dr. F.W.M. Verbunt
Co-promotor: dr. J.S. Kaastra