Radio polarimetry in 2.5D
Michiel Brentjens ontwikkelde een methode om halo's - zeer zwakke nevels rondom sterke radiobronnen - zichtbaar te maken. Hij promoveerde op dit onderzoek op 29 juni 2007 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Ongeveer de helft van de normale materie in het heelal bestaat uit gas met een temperatuur van tientallen miljoenen graden Celsius. Dat is makkelijk waarneembaar omdat het radiostraling uitzendt. Men vermoedt dat de andere helft bestaat uit koeler gas dat veel minder straling uitzendt en daarom moeilijk zichtbaar is. Het kan zich echter verraden door de radiogolven te verstrooien. Rondom sterke radiobronnen zou zich dan een zeer zwakke nevel moeten bevinden. Michiel Brentjens ontwikkelde een methode om dergelijke halo's zichtbaar te maken.
De methode is voor het eerst toegepast op metingen van het Perseus-cluster met de radiotelescoop in Westerbork. De waarnemingen waren bedoeld om uit te sluiten dat een eventuele mist rondom de centrale radiobron van het cluster het gevolg zou zijn van de Melkweg. Naast de verwachte flarden Melkweg ontdekten de onderzoekers nieuwe onbegrepen objecten, die zich in eerste instantie achter de flarden Melkweg leken te bevinden. Nieuwe waarnemingen toonden uiteindelijk aan dat de structuren zich toch in de Melkweg bevonden. De aard van de objecten is echter nog steeds een raadsel.
29 juni 2007, 13.15 uur
Rijksuniversiteit Groningen
faculteit wiskunde en natuurwetenschappen
promotor: prof.dr. A.G. de Bruyn
Link naar dit proefschrift