Radio Emission from Cosmic Particle Cascades
Stijn Jan Buitink promoveert op 1 oktober 2009 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een onderzoek naar radiostraling van kosmische deeltjeslawines. Hij onderzocht verschillende aspecten van dit radiosignaal. Zijn techniek zal binnenkort ook toegepast worden met de nieuwe radiotelescoop LOFAR.
Ons universum is bezaaid met exploderende sterren, razendsnel rondtollende pulsars en zwarte gaten die de materie in hun nabije omgeving opslurpen. In de buurt van zulke extreme objecten worden elementaire deeltjes versneld tot enorm hoge energieën. De deeltjes razen met bijna de lichtsnelheid door het heelal en bestoken ook de aarde. Vooral de zeldzame, hoogst energetische kosmische deeltjes geven veel informatie over de omstandigheden van hun ontstaan, omdat ze in vrijwel een rechte lijn voortbewegen en terugwijzen naar hun bron.
Een relatief nieuwe techniek om deze zeldzame deeltjes te detecteren maakt gebruik van radiostraling. Wanneer een kosmisch deeltje door een groot volume vliegt, bijvoorbeeld de aardatmosfeer of de maan, vindt een kettingreactie plaats waarbij miljoenen secundaire deeltjes ontstaan. Gezamenlijk zenden deze secundaire deeltjes een meetbaar radiosignaal uit. Stijn Buitink onderzocht verschillende aspecten van dit radiosignaal.
donderdag 1 oktober 2009, 13:00 uur
Radboud Universiteit Nijmegen
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Promotores: prof. dr. H. Falcke, prof. dr. J.M.E. Kuijpers