OmegaCAM and gravitational lensing
Fabrice Christen is op 27 april 2007 gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe methoden voor het corrigeren van (digitale) foto's van melkwegstelsels. Met deze methoden kunnen de beelden uit het heelal beter worden geanalyseerd.
Het eerste gedeelte van zijn proefschrift is gewijd aan het werk dat bij ESO is uitgevoerd aan de CCD's van de OmegaCAM camera, het enige instrument van de VST. OmegaCAM is een optische groothoekcamera met een beeldveld van een vierkante graad, opgebouwd uit een mozaiek van 8 bij 4 CCD's. Van elk onderdeel moeten alle kenmerken volledig bekend zijn voordat het in het CCD mozaiek geplaatst kan worden.
In het tweede deel van dit proefschrift wordt de ontwikkeling van een nieuwe methode voor het corrigeren van de 'point-spread function' (PSF) en schatten van de ellipticiteit van de melkwegstelsels besproken. De nieuwe techniek wordt getest en vergeleken met een door sterrenkundigen algemeen gebruikte methode in het veld van zwaartekrachtslenzen, de Kaiser, Squire en Broadhurst (KSB) methode.
De nieuwe methode, gebaseerd op shapelet ontleding (vergelijkbaar met wavelet ontleding), gaat verder en is sneller en theoretisch preciezer dan de KSB methode. Door gebruik te maken van de gecorrigeerde ellipticiteit, kunnen we een statistische analyse uitvoeren om er een kosmisch vervormingssignaal uit te halen. De licht vervormde beelden van de melkwegstelsels bewijzen dat de niet-homogene massaverdeling op megaparsec-schaal voornamelijk bestaat uit grote hoeveelheden donkere materie. Christen vergeleek de schattingen van de ellipticiteit van de shapelet en KSB methode.
Bovendien voerde hij ook nog een melkwegstelsel-lens analyse uit op de 50 VLT Fors1 afbeeldingen en slaagde hij erin de belangrijkste eigenschappen te bepalen van de halo's van de stelsels, die zich op een afstand van een- tot tweeduizend megaparsec bevinden, door gebruik te maken van twee modellen van melkwegstelselhalo's. Vergeleken met andere overzichtsmetingen vond hij vergelijkbare resultaten.
Vrijdag 27 april 2007, 16.15 uur
Rijksuniversiteit Groningen
promotores: prof.dr. K.H. Kuijken en prof.dr. E.A. Valentijn
Link naar dit proefschrift