Large-scale 21-cm cosmology with LOFAR and AARTFAAC (promotie Bharat Gehlot, RUG)

Op 8 februari promoveerde Bharat Gehlot aan de Rijksuniversiteit Groningen op de eerste resultaten van het 'AARTFAAC Cosmic Explorer'-project.

De eerste sterren, zwarte gaten en sterrenstelsels in het vroege universum verschenen en evolueerden gedurende de zogenaamde 'Cosmic Dawn' en 'Epoch of Reionization' tijdperken. Het is van belang om deze tijdperken te bestuderen en om zowel de eigenschappen van deze objecten als hun interactie met het omringende medium te begrijpen. Door het gebrek aan rechtstreekse observaties zijn het op dit moment de minst begrepen tijdperken in de geschiedenis van het universum. Dit vormt een aanzienlijk gat in ons begrip van het universum in zijn geheel. Observaties van het zogenaamde '21 cm-signaal', een specifiek signatuur van neutraal waterstof gedurende deze tijdperken, helpen ons om de fysieke toestand in het vroege universum beter te begrijpen. Kosmologische 21-cm experimenten streven ernaar om dit specifieke signaal te detecteren.

Het onderzoek Bharat Gehlot richt zich op het kwantificeren en het oplossen van observationele problemen die tijdens deze experimenten optreden. In zijn werk stelt hij verscheidene methoden en technieken voor om deze problemen te overkomen. Hij probeerde bovendien om het 21 cm-signaal van een specifieke periode in de Cosmic Dawn te meten met de hypermoderne LOFAR radiotelescoop in Nederland. Daarnaast presenteert hij de allereerste resultaten van een nieuw project, de zogeheten 'AARTFAAC Cosmic Explorer', die eveneens bekend staat als ACE. Dit project is gestart om het signaal van neutraal waterstof tijdens de Cosmic Dawn te meten met behulp van de AARTFAAC radiotelescoop.

Large-scale 21-cm cosmology with LOFAR and AARTFAAC
Promotie:         B.K. Gehlot
Promotors:       prof. dr. L.V.E. (Léon) Koopmans, R.A.M.J. Wijers (UvA)
Proefschrift: http://hdl.handle.net/11370/99e589c5-e759-487a-9914-4c9f65b4ff95
Bron: RUG