Exploring the Early Universe Through the CMB Sky

Op 27 september 2011 is Daan Meerburg gepromoveerd aan het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam op zijn onderzoek naar het vroege heelal door gebruik te maken van de kosmologische achtergrondstraling.

Vlak na het ontstaan van het heelal zijn de omstandigheden extreem: hoge dichtheid, hoge temperaturen en enorme energieën domineren het heelal. In zijn onderzoek heeft hij geprobeerd om de natuurkunde die in deze omstandigheden een rol heeft gespeeld te bestuderen. Zulke omstandigheden zijn niet na te bootsen op aarde en we zullen ons dus moeten richten op waarnemingen uit het heelal. Hierbij heeft hij gebruik gemaakt van de kosmologische achtergrondstraling. Deze straling is afkomstig van het nagloeien van de oerknal. De statistische eigenschappen van deze straling geven inzicht in de omstandigheden vlak na de oerknal.

In zijn proefschrift heeft Daan Meerburg een relatief nieuw model onderzocht van het vroege heelal en berekend wat de voorspellingen zijn voor de statistische verdeling van de straling in de microgolf achtergrondstraling. Deze voorspelling zijn getoetst aan data afkomstig van de WMAP satelliet. Hieruit heeft hij kunnen concluderen dat het model in sommige gevallen een betere beschrijving is van de data dan huidige modellen. Dit schept de mogelijkheid om limieten te berekenen op de toegestane waardes van de paramaters in dit model. In veel gevallen blijkt echter dat het model geen significante verbetering is voor het beschrijven van de data. Het gevolg is dat de limieten relatief zwak zijn, waarbij de hoogste waarschijnlijk ligt rond om 0, de waarde waarvoor de gevolgen van het model verdwijnen. Nieuwe data afkomstig van de Europese Planck satelliet zou uitsluitsel kunnen geven.

Dinsdag 27 September 2011, 14.00 uur,
Anton Pannekoek Instituut, Universiteit van Amsterdam
Agnietenkapel,
Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam,
Promotoren:
Prof. dr. Ralph Wijers
Dr. Jan Pieter van der Schaar