Diffuse Interstellar Bands & Interstellar Carbon Chemistry in the Galaxy and Beyond
De sterrenkundige Nick Cox promoveerde op 9 juni 2006 aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de oorsprong van diffuse interstellaire banden (DIBs) in spectra van heldere sterren.
Dat deze DIBs veroorzaakt worden door een bepaald soort deeltjes in het interstellair midden is al meer dan tachtig jaar bekend, maar de chemische identiteit van deze deeltjes was tot op heden een groot raadsel. Waarnemingen in onze melkweg suggereren dat het gaat om grote complexe koolstofmoleculen.
Een belangrijke vraag is of DIBs ook buiten ons melkwegstelsel voorkomen. Met behulp van waarnemingen met de ESO Very Large Telescope heeft Cox aangetoond dat DIBs niet alleen voorkomen in het interstellair midden van onze eigen melkweg, maar ook in dat van onze buren, de Grote en Kleine Magelhaense Wolk.
De deeltjes die DIBs veroorzaken komen dus overal voor, maar het blijkt dat de lokale fysische (temperatuur, dichtheid) en chemische (reactiesnelheden) omstandigheden die heersen in het interstellair medium, van cruciale invloed zijn op de sterkte van de DIBs, oftewel het aantal deeltjes dat DIBs produceert.
promotores: Prof. Dr. P. Ehrenfreund
Prof. Dr. L. Kaper
co-promotor: Dr. M. Spaans
{{italic:Diffuse Interstellar Bands
& Interstellar Carbon Chemistry in the Galaxy and Beyond}}
N.L.J. Cox
ISBN: 9057761521