Broadband Polarimetry of Exoplanets: modelling signals of surfaces, hazes and clouds
Op 23 april 2013 is Theodora Karalidi gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op zijn onderzoek naar gepolariseerd sterlicht dat is gereflecteerd door exoplaneten. Dit licht biedt de mogelijkheid een exoplaneet te karakteriseren. Hiervoor heeft Karalidi het gepolariseerde licht van exoplaneten waarvan de atmosfeer of het oppervlak uit verschillende componenten bestaat, gemodelleerd.
In 1992 werd rond een pulsar de eerste exoplaneet ontdekt. Sindsdien zijn hier meer dan 770 planeten rond andere sterren dan de zon bijgekomen. De interesse van astronomen verschuift zich steeds meer van het ontdekken naar het karakteriseren van exoplaneten, zoals hun samenstelling. De aanwezigheid van water op een planeet is namelijk nauw verbonden met het bestaan van leven.
Inhomogene planeten hebben een oppervlak of atmosfeer dat bestaat uit verschillende componenten zoals oceanen, continenten en wolken. Voorheen werd het weerkaatste sterlicht van deze componenten in modellen opgeteld naar verhouding. Het gemodelleerde licht kan worden vergeleken met waargenomen gepolariseerd licht om de samenstelling van een exoplaneet te achterhalen. Met het door Karalidi verder ontwikkelde model is aangetoond dat deze methode niet voldoet. Door naar het regenboogsignaal te zoeken in het gepolariseerde licht wordt de aanwezigheid van water op een van de beste manieren aangetoond.
Dinsdag 23 april 2013
Sterrewacht Leiden, Universiteit Leiden
Promotor: prof. dr. I. A. G. Snellen
Co-promotor: dr. D. M. Stam